Primera Guerra Mundial

Páginas: 11 (2610 palabras) Publicado: 7 de febrero de 2013
LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

La Primera Guerra Mundial, també coneguda com la Gran Guerra (1914-1918), va ser un terrible conflicte bèl · lic que va enfrontar a les principals potències industrials i colonials europees.
Va ser una guerra de desgast que va afectar no només els militars sinó a tota la població civil i a tota l'economia de les nacions participants.
Durant la Guerra es va produirla primera revolució proletària que va obtenir èxit en el món: la Revolució Bolxevic a Rússia.
El final de la guerra no va solucionar cap dels problemes que aquesta havia generat, de fet, la pau no va ser una veritable pau, sinó una humiliació per als vençuts i a la llarga va preparar la venjança d'Alemanya i la Segona Guerra Mundial.
Després de la Primera Guerra Mundial, les potències europeesvan perdre l'hegemonia mundial i van ser superades pels EUA.

CAUSES DE LA GUERRA

Causes profundes

a) Causes Econòmiques: Competència pel domini dels mercats mundials i les colònies, especialment entre Alemanya, França i Anglaterra. Les potències van passar del simple enfrontament comercial i diplomàtic a la guerra oberta per aconseguir nous mercats i dominar-los.

b) Causes Polítiques:L'exaltació nacionalista:
Els governs enfrontats van fomentar en l'opinió pública l'odi cap a l'enemic, mitjançant l'exaltació dels valors nacionals i el menyspreu cap als altres, cap a la diferència. El problema nacionalista era especialment greu als Balcans, l'Imperi Austro-Hongarès, l'Imperi Turc, etc.

Els conflictes fronterers:
L'enfrontament entre les potències es deu també alsconflictes per territoris concrets: Alsàcia-Lorena entre França i Alemanya, territoris fronterers entre Itàlia i Àustria, Macedònia entre Sèrbia, Bulgària i Grècia, i Bòsnia entre Àustria i Sèrbia, entre d’altres.

c) Causes Militars:

La cursa armamentística:
Els països gasten enormes quantitats de diners en armament, i mantenen una gran quantitat de tropes en peu de guerra.

Els sistemesd'aliances (la Triple Aliança i la Triple Entensa):
Les potències europees estan vinculades entre si per complexes xarxes d'aliances, de manera que en el cas d'un enfrontament puntual entre dues d'elles, els altres aliats es veuran arrossegats a la guerra i aquesta es convertirà en un conflicte mundial.

Causes immediates

a) Guerres Balcàniques (1912-13): aquest conflicte s'intensifica elsproblemes interns dels Balcans i de retruc el possible enfrontament entre Àustria i Rússia.
Primera Guerra Balcànica (1912): Sèrbia, Bulgària, Grècia i Montenegro ataquen conjuntament l'Imperi Turc per prendre-li les seves últimes possessions als Balcans i el guanyen. Els búlgars porten el principal pes de la guerra i al repartir-se els territoris conquistats reclamen la major part de Macedònia.
SegonaGuerra Balcànica (1913): Grècia i Sèrbia s'alien en contra de Bulgària per prendre-li Macedònia. Bulgària perd la guerra i busca l'aliança amb el principal enemic de Sèrbia: Àustria-Hongria.

b) Assassinat de l'Arxiduc Francesc Ferran (juny de 1914): els serbis s'enfronten amb Àustria per la qüestió de Bòsnia. Bòsnia pertany a Àustria des de 1908, i els serbis exigeixen que els territorisbosnians on hi ha serbis han de pertànyer a Sèrbia. L'Arxiduc Francesc Ferran, hereu a la Corona Austríaca va a Sarajevo amb la intenció de negociar una autonomia per als serbis de Bòsnia. Els nacionalistes radicals serbis no es conformaven amb l'autonomia, per això van assassinar a l'Arxiduc Francesc Ferran. Això va provocar un incident diplomàtic a Àustria i Sèrbia.

L’ESCLAT DE LA GUERRA

Àustriava exigir a Sèrbia un ultimàtum inacceptable. Els serbis havien de permetre a la policia austríaca investigar i detenir els culpables de l'atemptat contra l'Arxiduc Francesc Ferran dins el propi territori de Sèrbia. Sèrbia es nega i això provoca la declaració de guerra d'Àustria a Sèrbia.
L'esclat d'aquesta guerra localitzada provoca la mobilització de l'exèrcit rus, principal aliat i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • La Primera Guerra Mundial
  • La primera guerra mundial
  • primera guerra mundial
  • Ensayo "Primera Guerra Mundial"

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS