Principals autors i teories psicològiques

Páginas: 9 (2234 palabras) Publicado: 14 de junio de 2011
Principals autors i teories

El naixement de la psicologia: l’estructuralisme

Es considera que el naixement de la psicologia com a disciplina científica es va produir gràcies a la fundació del laboratori experimental de Wilhelm Wundt a Leipzig l’any 1879.

L’ús del mètode científic, amb experimentació controlada i verificació de dades que va utilitzar Wundt, va ser el fet que va determinarque aquest sigui considerat el moment del naixement de la psicologia coma ciència. Wundt va centrar l’estudi de la psicologia experimental en els processos mentals conscients, especialment en aquells que feien referència al coneixement. Concretament, es va interessar per la percepció, però no des d’un punt de vista fisiològic, sinó des del punt de vista de com la percepció afecta la ment. Perexemple, respecte al sentit de la vista no estava interessat en l’anatomia de l’ull o el funcionament de la vista en l’àmbit biològic, sinó com la visió influeix en els processos cognitius.

La psicologia diferencial

Francis Galton (18822-1911) va estudiar les diferències individuals de les persones. Per mesurar-les va utilitzar els tests per recollir informació i per analitzar-les, els mètodesestadístics. Aquest autor va ser, doncs, el precursor del mètode que més tard utilitzaria Binet (1986) i que es concretaria l’any 1904 amb les escales de mesurament de la intel•ligència.

Funcionalisme

Corrent que comença amb la publicació el 1896 de l’article “El concepte de l’arc reflex a la psicologia” de John Dewey (1858-1959). El que és innovador d’aquest document és el que fa referènciaal posicionament del funcionalisme respecte al dualisme cos-ment, en què s’afirma que tots dos són aspectes d’una mateixa realitat.

D’altra banda, el funcionalisme demana d’aquesta nova ciència que és la psicologia la implicació en la solució de problemes. Aquesta visió pràctica suposa una reacció en relació amb la psicologia de Wundt.

Des del mateix moment del naixement de la psicologias’observen dues posicions ben diferenciades en funció de l’origen dels autors. Els europeus van tendir a voler ampliar el cos de coneixements de caràcter científic, estaven centrats a descriure i explicar els processos relacionats amb l’ésser humà. Mentre que els americans tenien una visió més funcional de la psicologia, pensaven que havia de servir per solucionar els problemes en el camp del’educació, de les malalties mentals o de la indústria.

La psicologia animal

Aquest corrent psicològic neix gràcies a les teories de Charles Darwin, de qui va sorgir l’interès per estudiar la relació entre els éssers humans i la resta d’animals. Cal destacar dins la psicologia animal la figura d’Edward L. Thorndike(1874-1949). Aquest autor va fer les aportacions següents:

o L’aprenentatge perassaig-error: va descobrir aquest tipus d’aprenentatge quan realitzà experiments conductuals amb gats. Va observar que davant la mateixa situació intentaven diferent conductes fins que amb una d’aquestes obtenien el resultat desitjat. Aquest tipus d’aprenentatge permet l’adaptació al medi.
o La llei de l’efecte, segons la qual les respostes correctes i adaptatives s’aprenen quan porten a la satisfaccióo al plaer.

Charles Darwin (1809-1892), com a resultat de les seves investigacions com a naturalista,va formular dos principis bàsics: el primer, l’adaptació que afirma que tots els éssers vius s’adapten al seu entorn natural.
El segon, la selecció segons la qual en la lluita que hi ha per la supervivència només sobreviuen els que tenen les millors característiques, característiques quetransmetran als seus descendents.

El conductisme

El conductisme va néixer gràcies a les investigacions de la reflexologia russa. En un primer moment va sorgir el que s’anomena el condicionament clàssic, i més endavant va sorgir el condicionament operant.

Condicionament clàssic.

El conductisme és un dels corrents psicològics de més influència en la psicologia moderna.
John B. Watson...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Teories psicològiques aplicades a l'aprenentatge
  • Principals aportacions de les teories de l'empresari
  • Personatges principals mar i cel
  • Teorias I
  • Teorias i
  • Autors Teories
  • Autors història de la publicitat i les relacions públiques
  • Autors i aprenentatges didàctica de l'educació infantil

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS