procés geologics extrens

Páginas: 26 (6445 palabras) Publicado: 26 de enero de 2015
1r BATX- A. BIOLOGIA
UNITAT 3. PROCESSOS GEOLÒGICS EXTERNS.
MODELAT DEL RELLEU

PROCESSOS GEOLÒGICS EXTERNS
1.1 Agents Geològics.
Els processos geològics externs es produeixen mitjançant uns determinants agents geològics, que alteren o modifiquen les roques que formen el paisatge.
La energia que prové del Sol es la responsable de l’aparició del agents geològics.
Elvent: És aire en moviment. S’encarrega d’arrosegar materials poc pesants no fixats a terra. Aquestos materials erosionen les roques, quan més material transporta, més erosiona. És un agent eficaç en absència de vegetació, és el anomenat “modelat eòlic”.
L’aigua: Depenent d’on es troba, causa diferents tipus de relleu:
rius, aigües salvatges que formen els torrents,
aigües subterrànies queformen coves y galeries,
glaceres que produeixen variacions en el paisatge glacial, que tenen gran capacitat erosiva i de transport però es limita a les zones polars i d’alta muntanya
mars i oceans que dissolen el perfil litoral.
La temperatura: Amb una temperatura alta, les roques es dilaten i amb una baixa es contrauen. Si l’aigua es gela, augmenta les esquerdes, i per tant el seu volum.Aquestos canvis poden fer que la roca arribe a trencar-se.
Els gasos: L’oxígen oxida el ferro d’algunes roques, açò forma un óxid el qual és molt més fàcil d’arrosegar pel vent o l’aigua.
Els èssers vius: Les plantes poden esquerdar les roques i erosionar-les i els animals faciliten l’erosió cavant en el sòl, possibilitant açí l’entrada d’aigua.
La humitat: Fa que alguns materials es dissolguen ialtres canvien de composició.

1.2 Distints processos geològics.
1.2.1 Meteorització
Totes les roques situades en la superfície terrestre és troben sotmeses al l’acció dels agents geològics, que les alteren i les disgreguen, és un procés anomenat meteorització.
Meteorització física. Consisteix en una divisió de les roques en fragments, sense que se’n modifique la composició química de la roca.Pot produir-se per diversos processos:
Gelifracció: És el trencament de les roques prodüit pel gel, ocorre perque en passar de l’aigua liquida a gel, augmenta el seu volum.
Haloclàstia: És la ruptura de les roques prodüida pel creiximent dels cristalls de sals. Si l’aigua que impregna una roca té sals dissoltes, afavoreix la seua desintegració.
Expansió tèrmica: Els canvis de temperatura podenesquerdar les roques, succeix en climes amb gran oscilació tèrmica diaria.
Descompressió: És la separació en llesques que és produieix en les roques en alliberar-se de la càrrega que soportaven.

Meteorització química. És la alteració de la composició química de la roca, prodüida pels agents geològics. Els processos més importants son:
Hidròlisi: És produeix com a conseqüència de ladissociació de l’aigua en ions hidrogen i hidroxi.
Oxidació. COMPLETAR
Carbonatació: És una meteorització prodüida per l’àcid carbònic.
Dissolució. COMPLETAR

1.2.1 Transport
El resultat de la meteorització és un conjunt de superficies de roca alterades i fragments solts. Denominem erosió al procés pel qual es retiren els materials de quealsevol zona de la superfície terrestre. Agents de transport:Les aigües superficials: Rius, torrents i aigües salvatges. El conjunt de materials que transporta un riu s’anomena càrrega, que pot ser transportada en dissolució (substàncies solubles), en suspensió (materials de dimensió reduïda) i pel fons (materials més grans). Si la càrrega del riu en algun moment és inferior a la seua capacitat, el riu erosionarà, en cas contrari, dipositarà part d’aquestacarrega.
Les glaceres: El gel substitueix l’aigua líquida. Les glaceres transporten els materials que cauen de dels vessants de les muntanyes i que la mateixa glacera erosiona.
El vent: La seua intervenció es limita a llocs sense vegetació. Els materials de grandària molt fina els transporta en suspensió, els de grandària mitjana per saltació.
Els processos gravitacionals. Són desplaçaments...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Proc
  • proc
  • Proc
  • Proced
  • Proce
  • Proces
  • Proc
  • PROCES

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS