Procession ria del pi

Páginas: 2 (425 palabras) Publicado: 13 de agosto de 2015
Processionària del pi

És un insecte lepidòpter. Habita a la conca mediterrània i és una important plaga per a algunes espècies d'arbres, sobretot pins.
Un dels principals factors que limita la sevadistribució són les baixes temperatures, fent que només pugui sobreviure en zones on l' hivern no és rigorós (temperatures mínimes superiors a uns -15 °C). A causa del canvi climàtic, aquestestemperatures mínimes han anat pujant, i la distribució d'aquesta espècie s'està expandint vers el nord i cap a altituds superiors.

 Pot arribar a esdevenir una plaga molt comuna i estesa arreu del món, decaràcter cíclic i difícil d'eradicar. Les larves mengen les fulles i defoliant l'arbre, però aquesta plaga només és letal en alguns casos d'arbres molt joves.


Primer estadi larvariLes erugues acabades de néixer són de color verd i mesuren uns 2,5 mm, podent arribar a assolir uns 5-6 mm al final d'aquest estat. Presenten taques fosques en la part dorsal dels segments abdominals i més clares en elstoràcics.

Segon estadi larvari
Arribaran a mesurar uns 10-12 mm de longitud, amb la part dorsal recoberta d'abundants pèls de color groc- taronja i de color blanc en el lateral.

Tercer estadilarvari
Un cop feta la segona muda, la larva adquireix el seu aspecte més recognoscible.

Quart estadi larvari
En aquesta fase les erugues augmenten el nombre de pèls urticants i surten cada nit del niuper buscar aliment. Van teixint sobre el niu, aconseguint que la bossa es faci més densa i compacta. 

Cinquè estadi larvari
En aquest últim estadi, segueixen augmentant el nombre de pèls urticants itambé la mida del seu cos. L'alimentació passa a ser molt activa, menjant-se per complet les acícules de pi on tenen el niu.


La processionària del pi i els gossos
La curiositat dels gossos fa ques’acostin a les orgues, i el contacte dels seus pèls amb la superfície de l’ull provoca una reacció al·lèrgica amb molta inflamació i dolor. Afortunadament, una actuació ràpida té molt bon pronòstic....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • pi pi
  • El Pi
  • PI
  • Que Es Pi
  • que es el pi
  • Tecnologias ria
  • Aplicaciones RIA
  • Chocolate-ria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS