Processos Psicològics Bàsics Memòria

Páginas: 6 (1426 palabras) Publicado: 13 de octubre de 2011
PAC 1: MÒDUL MEMÒRIA - ARXIU DE RESPOSTES

Títol de la PAC: El paper de les imatges mentals en el rendiment de la memòria.

Qüestions a elaborar referents a la part pràctica (60% de la nota)

1. Representa els resultats del teu experiment a la següent figura i digues si aquests van en el sentit d’allò que seria esperable segons el que hem estudiat als apunts del mòdul. Explica quins delsfactors que incideixen en el rendiment de la memòria explicarien aquests resultats.

[pic]

Resposta: Un cop representats els resultat, podem observar com, efectivament, s’han donar els resultats esperats: les parelles s’han retingut millor en la segona prova que no pas en la primera. Trobem que incideixen dos factors en el rendiment de la memòria. En primer lloc, trobem el significat de lainformació i, en aquest sentit, la possibilitat que té el subjecte de relacionar-la amb un coneixement previ, la qual cosa facilita el realitzar-se una imatge mental (prova 2) en relació a la dificultat que implica el rebre la informació únicament de forma verbal. També, tot i que les paraules són familiars per als subjectes, es trobem totalment descontextualitzades. En segon lloc, també incideixun altre factor: la utilització d’imatges mentals, les quals tenen un paper d’ “evocadores” del record, i és que retenim millor una imatge que per a nosaltres té un significat i un context, que no pas solament la fonètica de parelles de paraules que trobem inconnexes. També m’he adonat que hi ha persones que han retingut millor les parelles de la segona prova que d’altres, i això té a veure en quèhi ha persones que tenen més capacitat en la visualització i la retenció de les imatges (en aquest cas, les formades per ells mateixos) que d’altres.

2. Segons s’explica al mòdul, hi ha diverses maneres d’entendre l’oblit que es produeix sobre l’empremta de la memòria (MLT). Quina d’elles et semblaria més adequada per a justificar millors resultats a la segona prova de record? Per què?Resposta: La MLT es divideix en dos subsistemes: memòria processal i memòria declarativa. Tenint en compte la prova realitzada ens centrarem en la MD, que al seu torn es divideix en memòria semàntica i memòria episòdica. La memòria semàntica recorre als conceptes i als esquemes a l’hora de representar els tipus d’informació. En aquest sentit, trobem que en la primer part de la prova els hi diemparelles de paraules que no atribueixen a cap esquema existent que sigui rellevant per a aquesta informació, amb la qual cosa la retenció de la informació (les parelles de paraules) és mínima i se n’obliden. Mentre que en la segona prova, els indicàvem que atribuïssin aquestes parelles a una imatge mental, per tant, en aquest moment entrava en joc coneixements previs, i s’activaven esquemes que permetienrelacionar la informació amb una ja existent i, d’aquesta manera, eren capaços de retenir més informació, més parelles de paraules. Així doncs, en aquest cas, l’oblit és degut a la selecció de la informació rebuda i a la dificultat per a relacionar-la amb esquemes ja existents.

3. Una altra explicació per a un millor resultat de record a la prova 2 seria que en aquest cas la informació arecordar no únicament es codifica de manera verbal sinó també en format visual. En aquest sentit, digues quins sistemes i subsistemes de la MCT participen en la prova 1 de record i quins en la prova 2, especificant en cada cas quin és el seu paper.

Resposta: En la primera prova entra en joc el subsistema de la memòria operativa, el bucle articulatori, el qual té com a funció emmagatzemar i retenirla informació en codi fonètic, és a dir, la informació verbal. Però també hem de tenir en compte que si la prova es duia a terme en un context amb més estímuls auditius com per exemple una televisió, es produïa l’efecte de parla no atesa, la qual cosa dificultava més la retenció de les parelles que en un context d’absolut silenci. En canvi, en la segona prova entra en joc l’altre subsistema de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • processos psicològics bàsics (la memòria)
  • Processos psicologics basics
  • Processos Psicològics Bàsics
  • Processos psicologics basics, memoria (uoc)
  • Processos psicologics basics, atencio (uoc)
  • Pac 4 processos psicològics bàsics
  • Processos psicologics bàsics
  • Processos psicològics basics

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS