Producció agraria

Páginas: 10 (2466 palabras) Publicado: 12 de noviembre de 2013
Transpira´ió. els estomes
Procés inevitable
Perque entri Co2 dins la full del proces fotosintetic,i el co2 del substrat la planta ha d'obrir els estomesa i per tant ha de sortir aigua. S'eficiena en l'us de l'aigua és el numero de mols Co2 que entren amb el numero de mols H20 que surten (pels estomes tot dos).
Si noltros volem millor un cultiu perque sigui més eficient en l'us de l¡aigua,jugarem amb una sèrie de mecanisme de dins la planta.
tipus d'eficiencia d'us d'aigua:
-eficiencia us aigua fotosintetica: micromols co2 que entren respecte als milimols que surten. Se perd molta més aigua que Co2 que entra
-eficiencia us aigua a nivell de planta sencera: Kg planta pes sec per kg aigua que ha consumit
-eficiencia us aigua a nivell de collita: El que ens interessa a nivellagronòmic. Agafam els kg collita/aigua utilitzada planta durant el seu cicle vital.
Desaventatges transpiració
Els patogens poden entrar pels estomes
Control transipració
N'hi ha factors que afecten en el procés fisic, el biologic o als dos.
Darrera etapa transpirció mol·klecula gas ha de sortir fora, això dependrà
Humitat sol: A major humitat sòl, cel·lules més turgens = major transpiració// sil'humitat sòl disminueix per davall del lindar, les arrels sintetizen senyals hormonals (àcit absisic) que són transportdes a la fulla i procoquen el tancament estomatic
Concentracio del Co2 atmosfèric: Plantes tenen sensor que si nolstros augmentam molt concentracio co2... tanquen estomes! Perque? Per economia hidrica, quan està saturada de co2, quan no en vol més, tanca els estomes per tal de noperdre aigua. Canvi global (+co2 fa que planta més eficient i a més no perden tanta aigua).
Il·luminació: Augment radiancia solar, fa que obrins els estomes (en fosca estomes tancats, perque no fotosíntesi, co2 no necessari). S'efecte de sa llum obri els estomes.
Tem,peratura: 2 efectes, un sobre el proces fisic i de difussió (potencia hidric atmosfera augmenta a mesura que augmentatemperatura), procés fisiologic (augments temperatura activaran fotosíntesi, més co2, estomes més oberts, major transpiració. A damunt 30 graus temperatua optima fotosintes. A 40graus fotosintesi disminueix, estomes tanques un poc)
Velocitat vent: Capa estacionaria/limitant ´ñes la que reament intercanvia amb l'atmosfera. Quan major sigui gruix capa limitant, major serà r i per tant la transipraciódisminuirà. Sa gruixa capa limitant depen sobretot del vent. Resum, vent fa mes petita sa gruixa capa limitant, i per tant augmenta és fluxe de transpiració
Jw=-dw(cwi-cwe)/r
Transpiració màxima depen també de l'especia. N'hi ha que podem obrir molt els estomes (conductancia màxima), o poc.
Importància transpiració: Apart de s'entrada co2, s'obren els estomes també s'usa per la refrigeració de laplanta (passar de líquit a vapor, i així amollar calor), s'altre procés és l'absorbció i transport de nutrions (nutrients dins aigua, venen en flux massic, se distribuiran per planta)

BLOC 3: L'aigua i els nutrients minerals
Tema 5: Nutrició mineral. Fisiologia de l'absorció i transport de nutrients
Plantes autotròfiues en quan el co2, però en quan a minerals NO, l'han de agafar de la zona de lalitosfera (no ho podem produir), si el sol és pobre, els efectes positius del Co2 NO hi seràn (per molt de co2 que li donem la planta no creixerà perque no té nitrogen per exemple). Quan llevam l'aigua a una planta (la secam totalment a ujna estufa i per del 85% del pes, el 15%restant és entr un 90/95% Carboni, hidrogen i oxigen (NO contingut mineral), el 5/10% és el contingut mineral captat perles arrels)
Nutrients essencial: Planta és incapas de completarcicle vital en absencia d'aquest mineral, a més aquest element ha de tenir una funció molt especifica (no hi ha substitut valit) I finalment ha d'estar relacionat amb el metabolisme.
Els efecte patologics d'un determinat mineral sobre una planta els detectam fent un estudi, observacions, etc. Per això necessitam un substrat inert...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Produccio
  • agrario
  • Agrarios
  • Agrario
  • Agrario
  • AGRARIO
  • Agrario
  • agrario

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS