Profesor

Páginas: 7 (1512 palabras) Publicado: 26 de febrero de 2013
Els moviments d’avantguarda van ser alhora moviment socials i creadors d’una nova teoria de l’art: l’antiart. Aquests moviments es manifestaren en dos períodes:
EL PRIMER PERÍODE durà uns 20 anys i acabà amb la crisi monetària de la Borsa de Nova York, trasbalsà fortament l’economia europea. Els moviments del qual foren: el futurisme, cubisme i el dadaisme, es produïren les manifestacions méslúdiques, imaginatives, subversives i rupturistes de les avantguardes.
EL SEGON PERÍODE exclusivament surrealista, marcat per la invasió nazi a Parí. Aquesta etapa es caracteritzà per la intel·lectualització de les avantguardes.
FUTURISME: Marinetti establí les bases del moviment. El futurisme proclamava una ruptura total amb el passat i la tradició; feia propaganda de la guerra, la lluita i laviolència; exaltava l’esport i manifestava el culta al jo i a la joventut. Tècniques literàries: Destrucció de la sintaxi: l’infinitiu com a única forma verbal; eliminació de l’adjectiu i l’adverbi. Abolició de la puntuació i de les majúscules. Ús de signes aritmètics. Paraules en llibertat.
CUBISME: Va néixer a París. El cubisme dividit en dos períodes –l’analític i el sintètic -, demanava laparticipació de l’espectador, el qual havia de construir l’obra mentalment. El teòric del qual fou Apollinaire. Defensava actituds ideològiques molt diferents del futurisme com: el pacifisme internacionalista i l’umanitarisme. Llibre més representatiu: Calligrammes de Apollinaire. Tècniques literàries: Aplicació del collage i del cal·ligrama a la literatura. Ús de diferents lletres d’impremta.Desaparició dels enllaços lògics de la frase


DADAISME Moviment més radical i rebel de les avantguardes. Ideològicament es caracteritzà per una actitud anarquista; l’exaltació del jo lliure i independent; la negació constant de la moral tradicional, les bones maneres i el bon gust; i per un violent rebuig de la racionalitat. Defensava l’espontaneïtat, l’atzar, l’absurd i la bogeria. Tècniquesliteràries: Influències del futurisme i el cubisme. Invenció de l’escriptura automàtica, consisteix a expressar-se amb una espontaneïtat total sense que gairebé no hi intervingui la raó.
SURREALISME Moviment que representà la culminació de les avantguardes i la seva liquidació. Hereu de les propostes més intel·ligent dels dadaistes. Adaptà algunes tècniques del cubisme. Volia assolir el coneixement mésamagat de la realitat. Les vies d’accés a aquesta realitat oculta eren els somnis, la influència de la psicoanàlisi i l’escriptura automàtica. Liderat per A. Breton i altres autors com Dalí i Buñel. S’articulà en dos períodes consecutius: - primer període: literari i artístic, definí el moviment i s’hi establí una tradició - segon període: més moral, explicità la vinculació del surrealisme a lapsicoanàlisi. Tècniques literàries: Ús de l’escriptura automàtica. Associació de paraules i imatges. Defensa de la distorsió al·lucinatòria o onírica. Expressió de la psicologia humana: vida- mort, passat- furtur, realitat- ficció.


JOAN SALVAT-PAPASSEIT: A 13 anys es va haver de posar a treballa. Freqüentava l’Ateneu i començà a col·laborar en revistes amb uns escrits encesos de contingutanarquista, socialista, la lluita contra la injustícia, signats amb el pseudònim de Gorkiano. Aplegà aquests escrits en un llibre que portà de títol d’Humo de fàbrica. Salvat escollí el camí de la poesia, i per tant, de l’experiència avantguardista.
Salvat evolucionava ideològicament com a poeta que es va depurant, i per desgràcia, la tuberculosi que patia també seguia el seu curs. Publicà la sevaprimera obra avantguardista, un poema: “Columna vertebral: sageta de foc” – Poemes en ondes hertzianes. Va viure l’ambient agitat, obrer, tumultuós i viu del barri, que és descrit en els seus versos.
Publicà Contra els poetes amb minúscula. Primer manifesta futurista català, en el qual expressava la seva ideologia: es declarava contrari a les realitzacions concretes de la lluita social ens els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Profesora
  • Profesor
  • Profesor
  • Profesora
  • Profesora
  • Profesor
  • Profesora
  • Profesor

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS