Profesoras Y Alumnos Sordos. Análisis Sociolinguístico De La Comunicación En El Aula

Páginas: 55 (13527 palabras) Publicado: 16 de julio de 2012
0

UNIVERSITAT DE BARCELONA
FACULTAT DE FORMACIÓ DE PROFESSORAT
DOCTORAT EEES: FORMACIÓ DEL PROFESSORAT: PRÀCTICA EDUCATIVA I COMUNICATIVA (H0F01)

PROFESORAS Y ALUMNOS SORDOS.
ANÁLISIS SOCIOLINGUÍSTICO DE LA COMUNICACIÓN EN EL AULA (Projecte de tesi)

OMAR BARBOSA AZEVEDO

Directora: Dra. María del Pilar Fernández-Viader Tutora: Dra. Maria dels Àngels Subirats

Línia de recerca:Comunitat sorda, educació i llengua de signes (100847)

Barcelona, Junio de 2012

1

ÍNDICE

RESUMEN EN CATALÁN…2 RESUMEN EN CASTELLANO…3 1 INTRODUCCIÓN…4 1.1 JUSTIFICACIÓN DE LA PROPUESTA DE INVESTIGACIÓN…6 1.1.1 Objeto de estúdio...7 1.1.2 Problema/fenómeno que se quiere investigar...7 2 MARCO TEÓRICO ... 8 2.1 Exposición de los fundamentos teóricos...10 2.2 Contextualizando la temática yla bibliografía pertinente y/o referencias bibliográficas clave…10 3 DISEÑO DEL ESTUDIO...13 3.1 Objetivos...13 3.1.1 Objetivo general…13 3.1.2 Objetivos específicos…14 3.2 Hipótesis…14 3.3 Preguntas de investigación…14 3.4 Metodología…15 3.4.1 Opción metodológica…16 3.4.2 Diseño de la investigación 3.4.3 Muestra…18 3.4.4 Herramientas de recogida de datos…22 3.4.5 Técnicas de análisis…26 3.4.6Sistemas de transcripción y codificación…31 3.4.7 Criterios de calidad...32 4 PLAN DE TRABAJO PARA LA REALIZACIÓN DE LA TESIS…32 4.4 Propuesta de calendário...33 4.5 Cronograma/Fases y/o tareas con indicación de los hitos que se prevé alcanzar en cada una de ellas…33 5 PREVISIÓN DE RESULTADOS/PRIMERAS CONCLUSIONES Y/O EXPECTATIVAS…34 BIBLIOGRAFÍA...35

6

2

AZEVEDO, Omar Barbosa. Professoresi alumnes sords. Anàlisi sociolingüístic de la comunicació a l'aula. (Projecte de tesi doctoral). Barcelona: Facultat de Formació del Professorat, Universitat de Barcelona, 2012.

RESUM

En el present projecte de tesi, presentem una proposta d'anàlisi sociolingüístic dels torns de parla de cinc professores i els seus alumnes sords. Els cinc episodis filmats d'interaccions comunicatives de lesprofessores amb els alumnes sords han estat transcrits ja per al portuguès brasiler, des de les traduccions que vam fer amb suport de dos traductors/intèrprets de llengua de signes (TILS) de competència certificada. Aquests episodis van ser registrats durant l'etapa d'investigació en camp i tal registre va passar sota criteris i dispositius de la Etnopesquisa (Macedo, 2000, 2006). El projecte vaser presentat a la institució que va acollir la proposta, de seguida va consultar les professores que fa a la participació d'elles en les gravacions i ens va recomanar la presa d'autoritzacions escrites dels responsables pels alumnes. Van participar voluntàriament de les gravacions només les professores que es van disposar a col·laborar amb el projecte. Les famílies dels alumnes van autoritzar quees fessin les filmacions exclusivament per a ús científic, ja que la imatge de persones amb necessitats educatives especials és protegida per llei. Les professores també van autoritzar per escrit la transcripció dels episodis. Tot el procés de recollida d'informacions etnogràfiques va ser registrat en diari de camp. Són 5 segments d'aproximadament 10 minuts, contenint imatges de 3 professoresoients en diferents graus de fluència comunicativa en LIBRAS i dues professores Sordes usuàries d'aquesta llengua. Els alumnes Sords estan en la franja dels 5 als 7 anys d'edat - aquests en l'últim any d'un programa d'estimulació primerenca. L'anàlisi sociolingüística consistirà en la interpretació dels torns de la parla transcrits, a la llum de la Sociolingüística Interacional (Ribeiro i Garcez,2002) i portarà en compte diversos aspectes que influeixen en l'organització del discurs a l'aula: grau de coneixement de la LIBRAS; contacte amb la Cultura Sorda i vivència al costat de la Comunitat Sorda. Paraules-clau: mediacions lingüístiques; comunicació; educació de Sords.

3

AZEVEDO, Omar Barbosa. Profesoras y alumnos sordos. Análisis sociolingüístico de la comunicación en el aula....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comunicacion con alumnos sordos
  • Analisis Del Aula Y Las Necesidades De Los Alumnos
  • Comunicación Alumno-Profesor
  • Falta De Comunicacion Alumno Profesor
  • la comunicacion docente alumno en el aula de clases
  • Problemas actuales en la comunicación profesor
  • Recomendaciones para profesores con niños sordos en el aula
  • Relación profesor alumno en el aula

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS