Projecte de joc
1. Introducció. 3
2. La mare. 3
3. Aspectes físics. 4
4. Aspectes psico-socials. 5
5. Aspectes de la pròpia mare. 7
6. Conclusions. 8
7. Annex. 9
1. Introducció.
Des de fa no gaire temps, el joc infantil ha patit un desprestigi social fins arribar al punt en que actualment és considerat per molta gent com una pèrdua de temps a partir de certes edats. Segurament està benvist que els infants juguin lliurement en edats primerenques, però conforme van creixent sembla existir la creença de que el joc no aporta gaire al desenvolupament dels nens i les nenes i per aquesta raó es mira de substituir per altres activitats. Cada cop resulta més habitual veure infants d’edats molt baixes fent classes extraescolars com l’anglès, i esports de competició com el Basket i elFutbol. El problema com a tal no resideix en la realització d’aquestes activitats (sempre dins d’un límit raonable), sinó en el fet que es satura tant el temps dels infants que gairebé no disposen de temps per jugar de forma lliure.
El joc és una eina de desenvolupament bàsica per a la infància i com a futurs mestres d’educació infantil cal que siguem lot conscients d’aquest fet. La nostra tascaconsisteix a posar les eines necessàries perquè el nostre alumnat es desenvolupi al màxim de les seves capacitats, i el joc resulta un protagonista cabdal dins d’aquest comès tan important. No només té una incidència directa en els aspectes social, psico-motriu, intel•lectual i afectiu-emocional, sinó que aquesta incidència és més gran gràcies a un aspecte bàsic de la pròpia natura del joc: ladiversió.
El joc ha de representar un divertiment per als infants, ningú no juga si el joc no és divertit. Aquest fet fa que la implicació i motivació dels infants sigui molt més gran que en d’altres tipus d’activitats també necessàries. Un infant sempre estarà més disposat a aprendre els números jugant per exemple al mocador que no pas repetint-los com un lloro.
Així doncs, no podem caure enl’error de subestimar la importància del joc ni pensar que només els infants més petits han de gaudir-ne. Mirar d’accelerar el desenvolupament natural dels nens i les nenes substituint el joc per altres activitats o propostes és una greu errada que no podem cometre mai. Com a mestres cal que l’aprofitem al màxim.
La proposta de joc que es descriu a continuació engloba un racó o ambient dins d’unaescola juntament amb unes activitats concretes. Es pretén assolir un espai on l’infant pugui interactuar de forma lliure amb l’entorn de l’aula: companys/es, mestres, joguines i altres objectes...
2. Context.
L’activitat s’ha pensat que es podria realitzar a l’escola Martinet, ja que és una escola que a part de treballar per projectes i/o ambients, disposa de l’espai exterior necessari per talde poder fer la proposta de joc.
L’ambient proposat va destinat a l’aula de P-4, que són uns 20 infants, dels quals 2 d’ells amb discapacitats auditives.
3. Objectius.
• Atenció i concentració¿?
• Estructuració del pensament i el llenguatge verbal.
• Manipulació lliure i autonomia en el joc, tot respectant el ritme de cada infant.
• Aprendre la convivència.
4. Metodologia i recursos.
x5. Descripció d’activitats.
La part central de la nostra proposta és l’ambient físic a dins de l’aula. La idea és crear-ne un espai que representi un entorn de la realitat quotidiana dels infants a fora de l’escola. D’aquesta manera podran interactuar de forma vivencial, jugant i aprenent alhora. La creació d’un ambient o racó a l’escola representa una tasca molt important a realitzar abansde l’inici del curs, però les avantatges educatives que comporta són immenses. En el nostre cas, l’ambient o racó simularà una ciutat, amb una part de carrer i una altra de parc.
L’ambient els simularem al pati de l’escola. Caldrà reservar un espai prou gran per a poder fer tota la recreació. L’ideal seria d’uns 36 o 40 metres quadrats. Si podem disposar de més encara, millor que millor....
Regístrate para leer el documento completo.