projecte nadals del mon

Páginas: 17 (4067 palabras) Publicado: 23 de noviembre de 2014






NADAL

4t Primària
Curs 2014- 15
Nom:




El Cicle de Nadal______________________________________________
Les festes de Nadal
El que ara coneixement com a Nadal va començar sent la celebració del solstici d’hivern, la nit més llarga de l’any i el dia més curt. Per demanar als déus que el següent any fos pròsper ique tornés a créixer el verd, a sortir els animalons i a arribar la calor, la gent decorava les cases amb ciris, branquetes... Més tard, però, cap al S. IV, l’emperador Constantí va decidir canviar el significat de les festes i celebrar el naixement de Jesús, el fill de Déu, ja que el cristianisme era la religió oficial.
A Catalunya, actualment, celebrem diverses tradicions en aquests dies tanfestius. Aquí tens el nostre calendari.
Tradicions

data
diada
tradicions
5 desembre

Inici de la Fira de Santa
Llúcia

8 desembre
La Immaculada concepció

La Puríssima

12 desembre
Santa Llúcia
Meitat del cicle d’Advent

22 de desembre


Sorteig de loteria
24 de desembre
Nit de Nadal
Missa del gall. Caga tió

25 de desembre
Diada de Nadal
Dinar familiar

26 dedesembre
Sant Esteve
Festa tradicional a Catalunya

31 de desembre
Nit de Cap d’Any
Home dels Nassos, revetlla

5 de gener
Nit de Reis
Cavalcades dels Reis d’Orient

6 de gener
Diada de Reis
Obsequis, tortell de Reis

2 de febrer
La Candelera
Desar el pessebre.










El Cicle de Nadal______________________________________________
Comença el Nadal!
El Nadal perals catalans comença el 13 de desembre, amb Santa Llúcia, que a la vegada és la nit dels solstici d’hivern. Per preparar-nos per les festes, s’obren paradetes i mercats pels carrers de tota Catalunya tot venent decoracions, menjars o regals típics.
La nit de Nadal
La nit de Nadal a Catalunya celebrem el naixement del petit Jesús en un pessebre de Betlem. El nadó va néixer en un pessebre perquèels seus pares estaven allà de pas i ningú no els va voler acollir a casa seva. Però quan va néixer, estava tot envoltat de pastors que, avisats per un àngel, havien anat a adorar el fill de Déu. També van venir a adorar-lo tres Reis Mags de l’Orient, de molt lluny, en camell.
Per celebrar aquesta, el 24 a la nit anem a la missa del gall. Aquesta missa es celebra a les 12 de la nit tocades i diuenque es diu del gall perquè antigament deixaven anar galls per l’església per celebrar el naixement de Jesús.
Una altra tradició catalana d’aquesta nit es fer cagar el tió. El nostre tió no és més que un petit tronc al terra que, des de fa molt temps, ens porta regals. En un principi els regals que portava eren escalfor, llum, neules i altres dolços necessaris per gaudir de la nit freda enfamília. Amb el pas del temps però, la tradició ha evolucionat i es probable que ara ens trobem regals sota aquest tronc familiar.
Per als catalans el dia més important del Nadal és el dia de Nadal. En aquest dia tan important ens reunim amb la família i mengem escudella i carn d’olla, sopa de galets gegants, capó i, de postres, torrons i neules. Una festivitat molt típica catalana és celebrar, al diasegüent, el dia de Sant Esteve on, també en família es mengen canelons fets amb el que no ens hem menjat del dia anterior.
La nit de Cap d’Any
En aquesta nit tan festiva celebrem, com a tot arreu, la fi d’un any i l’inici d’un altre que, com es natural, volem que sigui encara millor. Perquè així sigui, rebem el nou any en família, i demanant desitjos. Com demanem aquests desitjos? Amb el raïmde Cap d’Any. Quan toquen les dotze, sonen unes grans campanades i amb cada “dong” ens hem de menjar una bola de raïm, tot demanant un desig.
Saps qui és l’home dels nassos? Es diu que el 31 de desembre, a Catalunya, surt a donar tombs pels carrers un home amb tants nassos com dies té l’any. L’has vist mai?
Sabries dir quants nassos té aquest home tan especial?________________________
La...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Project
  • Project
  • project
  • project
  • projecto
  • projecto
  • Project
  • project

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS