projecto de religion

Páginas: 12 (2849 palabras) Publicado: 9 de mayo de 2014
Una religió és el conjunt de creences i pràctiques comunes d'un grup de persones, sovint relacionades amb llur concepció del món i codificada en l'oració, el ritual i les lleis morals. La religió pot incloure també tradicions culturals ancestrals, escriptures, història i mitologia, així com la fe personal i l'experiència mística. El terme "religió" es refereix tant a les pràctiques personalsrelacionades a la fe comunitària com als rituals i la comunicació grupal que emana de la convicció que comparteixen els membres.
La religió sovint es descriu com el sistema comunitari que envolta la creença en un pensament, un ésser, objecte o persona invisible que es considera sobrenatural, sagrat, diví o que conté la màxima veritat. Els codis morals, les pràctiques, els valors, les institucions,les tradicions, els rituals i les escriptures s'associen de manera tradicional amb la creença bàsica i sovint coincideix amb alguns conceptes seculars de la filosofia.
El desenvolupament de la religió ha pres diverses formes segons les diverses cultures. La "religió organitzada" es refereix a l'organització de persones que practiquen una religió segons un conjunt prescrit de creences. Altresreligions creuen en la revelació i en la responsabilitat personal. Sovint, la paraula "religió" s'usa de manera intercanviable amb "fe" o "sistema de creences".
Taula de continguts
  [amaga] 
1 Etimologia
2 Definició
2.1 Definició general
2.2 Definició acadèmica o científica
2.3 Definició en clau antropològica
2.4 Definicions de les religions mateixes
3 Classificació
4 Demografia4.1 Religions per nombre d'adherents
4.2 Distribució geogràfica de les religions
5 Llibertat religiosa
6 Filosofia de les religions
7 Religió i ciència
8 Religió i política
9 Religió als Països catalans
10 Referències
11 Vegeu també
12 Enllaços externs
Etimologia[modifica | modifica el codi]


Sant Agustí d'Hipona
La paraula "religió" prové del llatí religio,[1] que al seu torn s'ha definit coma "reverència per Déu o els déus, una meditació curosa de les coses i de la pietat".[2]
Històricament van ser proposades diverses etimologies per l'origen del terme llatí de religio.Ciceró, en la seva obra De natura deorum (45 aC), afirma que el terme es refereix a relegere, "rellegir", ja que era característic que les persones religioses prestessin molta atenció a tot el que es relacionava ambels déus, rellegint les escriptures.[3] Aquesta postura etimològica subratlla el caràcter repetitiu del fenomen religiós, sobretot com a aspecte intel·lectual. Més tard, Lactanci(segle III dC) rebutja la interpretació de Ciceró i afirma que el terme prové de religarè, "relligar", argumentant la religió és un lligam de pietat que serveix per relligar els homes amb Déu.
En el seu llibre La Ciutat deDéu, Sant Agustí (segle IV), afirma que religio es deriva de religere, "reelegir"; per mitjà de la religió, la humanitat reelegia una altra vegada Déu, ja que se n'havia separat. Més tard, en la seva obra De vera religione, Agustí reprèn la interpretació de Lactanci i el seu concepte de "relligar". Finalment, Macrobi (segle IV) considera que religió es deriva de relinquere, quelcom que ens haestat deixat pels avantpassats.
La paraula "religió" va ser usada durant molts segles en el context cultural d'Europa, marcat per la presència delcristianisme que s'apropià del terme llatí de religio. En altres cultures no existeix cap paraula equivalent. L'hinduisme antic feia ús de la paraula rita que feia referència a un ordre còsmic del món, dins el qual tots els éssers humans havien d'estarharmonitzats i a la correcta execució dels ritus dels bramans. Més tard, el terme va ser substituït pel de dharma, que actualment també és usat pel budisme i que expressa la idea d'una llei divina i eterna.
Definició[modifica | modifica el codi]
Definició general[modifica | modifica el codi]


Oració d'un xintoista japonès. L'oració o pregària és un element comú de la majoria de les religions...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Project
  • project
  • Project
  • project
  • projecto
  • projecto
  • Project
  • Project

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS