Propostes Polítiques Públiques Per Combatre L'Exclusió Social Infantil

Páginas: 5 (1243 palabras) Publicado: 26 de mayo de 2012
El Tercer Sector d’Acció Social, molt a dir Maig 2012
Ramy Abou-Assali Pedagog i assessor del Departament de Polítiques Públiques d’Esplais Catalans (esplac)

L’actual crisi econòmica ha deixat molts infants en situació de risc d’exclusió social mentre que els recursos amb que compten les entitats del Tercer Sector d’Acció Social que hi fan front, s’han vist reduïts. Cal fer una reflexiócrítica i renovar el model de polítiques públiques per a l’infància que es troba en aquesta situació.

Què entenem per exclusió social infantil?
L’exclusió social és un fenòmen controvertit, flexible i amb múltiples sentits. Però en aquest cas, entenem l’exclusió social com aquells processos de negació, d’expulsió o d’inaccessibilitat a espais socials i als recursos que són socialment valuosos en undeterminat moment, en aquest cas l’infància de l’individu. Segons la Federació d’Entitats d’Educació i Atenció a l’Infància i l’Adolescència, aquesta situació pot venir donada quan l’infant viu en una llar on els ingressos no permeten arribar a final de mes, en la qual els pares estan a l’atur o bé la precarietat laboral els impedeix dedicar temps i atenció als fills. És per tant, l’efecte generatper l’articulació de múltiples desigualtats en el transcurs del curt període de vida d’aquesta persona.

1

El Tercer Sector d’Acció Social, molt a dir

Maig 2012

La crisi econòmica i les seves conseqüències
Amb l’actual crisi econòmica, es pot afirmar que la condició estructural de precarietat econòmica i social s’està imposant com a norma. Estem en un nou escenari on per primeravegada, moltes persones viuen sota el llindar de la pobresa o desenvolupen processos d’exclusió social. Així ho demostra el fet que en un any el tant per cent d’infants que viuen sota la pobresa ha passat de 18,5 a 23.3%. Ara per ara, un de cada cinc nens catalans es troba en situació de pobresa i vulnerabilitat. A més a més, el col·lectiu que s’ha vist més afectat per la crisi és el de la poblacióimmigrant, que ja era el col·lectiu amb més índex de pobresa. En paraules del director del Centre d’Esplai Infantil Can Palet: “ Amb la crisi hem vist créixer la demanda de nois i noies que volen venir a les nostres activitats, i també les dificultats de les famílies que ja venien. El problema més greu és que ja fa mesos que als que no troben feina se’ls va acabar l’atur i ara s’estan acabant lespensions”.

Els esplais com a mètode per combatre l’exclusió social i les políques públiques que en deriven
Les xarxes socials, constitueixen un element clau en el moment d’explicar els mecanismes de contenció davant la pobresa i l’exclusió social. És per això que les entitats del Tercer Sector d’Acció Social apostem per la inclusió dels infants a través de la satisfacció de les necessitatsespacials i socials que els envolten. A l’hora però, volem donar resposes transforamadores que facin arribar a l’arrel estructural de les problemàtiques de l’exclusió.

2

El Tercer Sector d’Acció Social, molt a dir

Maig 2012

Les polítiques per a l’actuació social van sorgir i es van començar a definir a través de l’Unió Europea i és a través d’aquesta institució que s’han anat duent a termeparal·lelament amb el govern. La majoria d’elles, aquí a Catalunya, donen molt d’èmfasi en la figura de la família com a eina per a millorar les condicions de vida de l’infant. En quant a l’aspecte social de l’inclusió, la majoria de polítiques públiques giren en torn a l’esfera econòmica d’aquest problema social. És a dir, l’esfera econòmica i productiva, en un sentit estricte, es converteix enel nucli dur que orienta la política pública. Així doncs, les polítiques europees han centrat casi sempre la seva atenció en les oportunitats d’accés al mercat de treball donant per fet que l’adquisició d’un salari comportava una inclusió social plena en la resta d’àmbits de l’infant. Però, és en el marc local on les entitats d’acció social juguen un paper més important. Amb el temps, el Tercer...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • analisis politiques publiques
  • Politiques Publique D'E-Learning
  • Proposta escolanet per educat
  • La comunicació interna per combatre la desinformació dintre de l’empresa
  • Resum La qualitat democràtica. Una proposta per la seua medicio per expertes
  • Pac Uoc Polítiques Públiques Marchesi
  • Proposta per a un estandar oral
  • PROGRAMAS SOCIALES EN EL PER JUSTIN

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS