Protocol Acollida Drogodependencies

Páginas: 8 (1779 palabras) Publicado: 2 de mayo de 2012
NOM : Maria Josep Durany Lara
DNI : 47680159-D
CURS: Recursos tècnics per a informar i assesor
EDICIÓ : Abril 2012

Protocol d’acollida d'un servei d’atenció sociosanitari a persones drogodependents.

L’atenció a les persones amb problemes d’addicció a l’alcohol i altres drogues continua sent un important problema social.
A Catalunya, des de la creació del Pla de drogodependències dela Generalitat a l’any 1986, s’ha anat creant una important xarxa de serveis que configuren l’actual xarxa d’atenció als drogodependents (XAD).
El model d’atenció al drogodependent, és un model biopsicosocial i consolidat en el qual intervenen serveis de caire sanitari, serveis socials i altres serveis de caire laboral i educatiu, per tal de donar una atenció integral, en els diferents processosde desintoxicació, deshabituació, rehabilitació i reinserció/inserció social. Tantmateix les actuacions preventives des de l’àmbit comunitari, escolar, etc., o les més recents de reducció de riscos.

Tot i així, el fenomen de les drogodependències es canviant, tant en les formes i patrons de consum com en el tipus de drogues i en l’impacte social.

La descripció general del servei (missió iobjectius generals).
És un centre d’atenció i seguiment (CAS) dels problemes associats al consum de drogues (alcohol, tabac, cocaïna, heroïna, cànnabis...), integrat a la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències de la Generalitat de Catalunya, que ofereix tractament ambulatori especialitzat en la prevenció, l’atenció, el suport i la incorporació sociolaboral dels pacients que atén.

Objectius:
-Millorar la qualitat i esperança de vida de la població drogodependent de Lleida, promovent la participació activa del mateix pacient i de la seva família.
- Establir els mecanismes i les coordinacions necessaris amb els dispositius sociosanitaris de la comunitat per tal de facilitar l’accés i la continuïtat del tractament a tota persona que ho requereixi.
Potenciar les actuacions queafavoreixen els canvis d’hàbits i redueixen els comportaments de risc de la població drogodependent.

La cartera de serveis.
CAS -Lleida (Hospital Santa Maria )

- Tractament de l’alcohol, el tabac, la cocaïna, l’heroïna, els psicofàrmacs, el cànnabis, les drogues de disseny, etc.
- Valoració del pacient des dels vessants orgànic, psicològic i social.
- Tractament mèdic.
- Tractamentpsicològic individual, de parella, familiar i grupal.
- Intervenció social en els àmbits familiar, judicial, laboral, econòmic i formatiu.
- Programes de salut i educació sanitària (intercanvi de xeringues i facilitació de preservatius).
- Coordinació i derivació a serveis socials i sanitaris específics.
- Derivació a recursos especialitzats en drogodependències de la resta deCatalunya (comunitatsterapèutiques, pisos de reinserció, unitats hospitalàries...).
Intervencions educatives afavoridores de la integració social.

Definició del grup d’atenció.

El CAS està format per un equip de professionals de diverses disciplines: metges, psicòlegs, psiquiatres, treballadors socials, diplomats en infermeria i educadors socials. L’enfocament terapèutic es porta a terme des d’una visióintegral (biopsicosocial).

Criteris d’accés al servei.

El CAS atén la població més gran de setze anys de la comarca del Segrià amb problemes amb les drogues.

Normes de funcionament.

s’ha basat principalment en la participació per igual de tots els seus membres sense distinció. La presa de decisions sempre s’ha intentat realitzar per unanimitat de tots els seus participants.

Organització:1. Assemblea general
Estarà formada per tots els membres que configuren la Xarxa. Cada membre tindrà un únic vot quan sigui necessari, tot i que a l’assemblea podran participar dos participants; el representant polític i el tècnic. Les funcions d’aquest òrgan són:
-Aprovar l’adhesió de membres a la Xarxa.
- Aprovar l’adscripció de membres a la comissió tècnica permanent fins a la propera...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Aula Acollida
  • Programa De Acollida
  • Projecte gormatiu de centre drogodependencies
  • Protocolo
  • Protocolo
  • Protocolo
  • Protocolo
  • Protocolo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS