Prova

Páginas: 19 (4526 palabras) Publicado: 14 de noviembre de 2012
Llengua catalana SINTAXI

1. L’ORACIÓ
L’oració es compon de formes lingüístiques classificades en categories gramaticals, distribuïdes en sintagmes i organitzades en funcions. En una oració es configuren, doncs, tres nivells d’anàlisi: · Morfològic: les categories gramaticals són classes de mots que presenten unes característiques comunes. Es classifiquen segons que siguin variables oinvariables i segons el rol que exerceixen dins l’oració. Són les següents: CATEGORIA DEFINICIÓ DETERMINANT Delimita el significat del nom SUBSTANTIU Designa els elements de la realitat: persones, objectes, animals... Qualifica el nom. Substitueix el nom (o l’adjectiu, o l’adverbi). Expressa accions, estats, pertinença... Modifica el verb ( o l’adjectiu, o l’adverbi). Relaciona categories per mitjà de lasubordinació. Relaciona categories i oracions per mitjà de la coordinació o la subordinació. TIPUS DE MOT Variable (gènere i nombre) Variable (gènere i nombre) Variable (gènere i nombre) Variable (gènere, nombre i persona) Variable (nombre, persona, mode i temps) Invariable Invariable EXEMPLES Aquesta dona, el meu llapis, alguns gats... La cosina és la mare de la Pepa. Flors blanques, coixinstous... Ell em crida. Ho és (de simpàtic). Hi va (allà). Escolta les notícies. Mira la televisió. Pren un cafè. Ara seu. Aquí fa fred. Menja ràpidament. Vinc de casa. Surto amb ell. Lluita contra tu. En Pep i la Carme. Balla o canta. Digues que sí.

ADJECTIU PRONOM

VERB

ADVERBI PREPOSICIÓ

CONJUNCIÓ

Invariable

* Exemples d’adverbis: · De manera: bé, ben, com, així, millor, pitjor,alhora, només, almenys, corrents, gairebé, quasi, a correcuita, a l'engròs, a peu, de franc, de pressa, alt, baix, arreu, arran, fort, fluix, a coll, a pols, de tot cor, adjectius + ment (amablement , tristament, ...)... · De temps: ara, quan, aleshores, sempre, sovint, mai, després, abans, ja, aviat, tard, avui, ahir, demà, de nit, de dia, a la matinada, a hores d'ara, alhora, encara, al cap depoc... · De lloc: on, aquí, allà, enlloc, dintre, fora, davant, darrere, sobre, sota, amunt, avall, prop, lluny, a la dreta, a l'esquerra, a la vora, als afores, d'allí estant, amunt, ençà, on... · De quantitat: almenys, molt, poc, més, quant, menys, tan, bastant, massa, gaire, gairebé, força, prou, gens, res, a més, a més a més, més o menys, una mica, un xic, no gaire, gens ni mica, un grapat, unmunt... · D'afirmació: sí, oi, també, prou, àdhuc, cert, efectivament, fins i tot, per descomptat, sens dubte, de debò... · De negació: no, ni, tampoc, de cap manera, no pas, no... pas, no gens, i ara !... · De dubte: potser, probablement, tal vegada, qui sap, si molt convé, per ventura... * Preposicions: a, amb, de, en, per, per a, cap a, contra, des de, entre, fins, fins a, malgrat, pro, segons,sense, sota, ultra, vers, envers, devers.

1

· Sintagmàtic: els sintagmes són estructures que es configuren a l’entorn d’un nucli, que és l’element que domina: TIPUS SINTAGMA NOMINAL (SN) SINTAGMA VERBAL (SV) SINTAGMA ADJECTIVAL (SAdj) SINTAGMA ADVERBIAL (SAdv) SINTAGMA PREPOSICIONAL (SPrep) EXEMPLES Barcelona és una ciutat comtal. Quatre nois componen el grup. La taula té dimensionsimportants. En Quim rep els visitants. La Flora espera els amics. Està content de veure’t. Estic interessat a contractar-te. És lluny de la ciutat. Escric cartes a les amigues. És responsable dels seus actes.

· Sintàctic: els elements de l’oració formen una xarxa de relacions organitzades a través de dos grans components: el subjecte i el predicat. La jerarquia estableix la diferència entre elements quedominen (nuclis) i elements subordinats al nucli (complements). Podem tenir: TIPUS DE COMPLEMENT COMPLEMENT DEL NOM (CN) COMPLEMENT ADJECTIVAL (CAdj) COMPLEMENT ADVERBIAL (CAdv) Complementa un adjectiu. Complementa un adverbi. Expressa matisos i circumstàncies de l'acció del verb. El complement circumstancial no és exigit pel verb i, per tant, és prescindible. DEFINICIÓ Modifica el significat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Provando
  • provida
  • prova
  • Prova
  • Prova
  • Proves
  • Prova
  • Prov

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS