Proyecto

Páginas: 31 (7600 palabras) Publicado: 11 de junio de 2012
Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, Iasi
Facultatea de Economie si Administarea Afacerilor









[pic]

Produsul: Ochelari de vedere










-2005-
CAPITOLUL I
Analiza pietei
1.1 Identificarea pietei
➢ Descriere
Piata ochelarilor de vedere face parte din piata produselor oftalmologice.
Pe plan mondial, din totalul produselordestinate ingrijirii vederii ponderea vanzarilor de lentilele si ramele de ochelari este semnificativa: 48% , in conditiile in care lentile de contact si solutii de intretinere a acestora 15%, echipamentul de diagnosticare si operatie 15%, farmaceuticele pentru uz oftalmic 12%, iar ochelarii de soare 10%.
Lupta pentru suprematie pe piata lentilelor pentru ochelarii de vedere se da intrecompanii provenite din toate colturile lumii, precum Essilor (Franta), Sola (Australia), Hoya (Japonia), Indo (Spania) Zeiss sau Rodenstock (Germania), firme prezente si la noi. Alaturi de acestea, producatorii locali reprezentativi sunt: IOR Bucuresti si Interoptik Timosoara.
In Romania activeaza 600 de firme de optica dintre care 200 au dotari la standarde europene. Din punctul de vedere alvolumului, piata locala este dominata de importuri in proportie de 80%, insa mai mult de jumatate din lentilele de provenienta straina sunt produse pirat, de slaba calitate, aduse pe diferite filiere, in special din Asia si Ucraina. De multe ori, acestea sunt comercializate ca lentile de marca, profitandu-se de neatentia si de lipsa de informare a purtatorilor de ochelari.
➢ Evolutie siperspective de dezvoltare:
In anul 2004 Romania era in procentaj de 60%-70% o piata a lentilelor din sticla minerala, motivul principal fiind pretul scazut al acestora. Pentru a invinge acest inconvenient, companiile producatoare de lentile din sticla organica (plastic), in special cele importatoare, au adoptat o strategie de marketing bine fundamentata , orientata nu spre consumatorulfinal, ci s-a bazat in principal pe comunicarea directa cu profesionistii, adica opticienii si medicii oftalmologi, in incercarea de a invinge reticenta acestora de a recomanda si promova produse mai scumpe, dar inovatoare si de o calitate certificata si garantata. Datorita acestui demers, dar si eforturilor altor furnizori mondiali, in colaborare cu distribuitorii pentru Romania, piata s-a dezvoltatdin punct de vedere calitativ, iar utilizatorii finali au inceput sa vada mai clar avantajele purtarii lentilelor din sticla organica: au proprietati optice foarte bune, sunt mai usoare, mai comode, confera o protectie mult sporita impotriva razelor UV, nu se sparg, deci au o durata de viata mai lunga decat cele din sticla, ceea ce justifica pretul.
Principala problema a pietei este cotaalarmanta si in continua crestere ocupata de ochelarii "de-a gata", care se gasesc in piete si chiar in magazine. Orice purtator de astfel de ochelari risca sa-si afecteze vederea, din cauza ca nu este respectata distanta interpupilara specificata in reteta oftalmologica individuala pentru fiecare persoana, si nici dioptria. Lipsa unei mediatizari eficiente, care sa informeze si sa avertizezepurtatorii de ochelari asupra factorilor de risc la care se expun atunci cand achizitioneaza lentile de calitate indoielnica, la care se adauga puterea de cumparare relativ scazuta a unui segment de clienti, a dus in ultimii ani la o dezvoltare inimaginabila a pietei negre.
Asadar, din punct de vedere tehnic, in Romania se pot achizitiona cele mai noi si performante lentile, unele realizate intara, altele in strainatate. Totul tine de disponibilitatea opticienilor si medicilor de a-i informa corect pe potentialii utilizatori.
Piata locala este in plina dezvoltare, legislatia fiind aliniata la cea a Comunitatii Europene.
➢ Structura
Dimensiunile pietei ochelarilor de vedere
Numarul consumatorilor variaza in timp si este o componenta a populatiei totale a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Proyectos
  • Proyecto
  • Proyectos
  • Proyecto
  • Proyecto
  • Proyecto
  • Proyectos
  • Proyecto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS