prueba

Páginas: 8 (1864 palabras) Publicado: 21 de octubre de 2013
Les conseqüències de la paralització de les reformes van ser molt negatives ja que es van radicalitzar postures moderades com la de la UGT o la del socialista Largo Caballero que proposen la ruptura definitiva i la revolució social. Les protestes vagues i conflictes proliferen per tot el país. La CEDA va reclamar a Lerroux una acció més contundent en l’ordre públic i va exigir participardirectament en el govern o li retiraria el seu suport parlamentari. Lerroux els va atorgar tres carteres ministerials.

6-2 Revolució d’octubre de 1934
L’entrada de la CEDA al govern es va interpretar com el camí obert cap al feixisme. L’endemà a l’entrada dels ministres de la CEDA i per iniciativa de la UGT es produiran vagues generals a les grans ciutats demanant la revolució general. Larevolució va fracassar per manca de coordinació i perquè el govern va decretar l’Estat de guerra, però va haver greus conseqüències a Astúries i a Catalunya:
A Astúries la revolta va ser organitzada per anarquistes, socialistes i comunistes. Miners i obrers van ocupar pobles, van prendre casernes de la Guàrdia Civil i van substituir els ajuntaments per comitès revolucionaris . També van assetjar laciutat d’Oviedo i es van formar patrulles disposades a defensar la revolució i enfrontar-se amb les forces de l’ordre. El govern va enviar la legió comandada per Franco des de Madrid. Els miners i els obrers van resistir deu dies però finalment es van rendir. Alguns historiadors consideren aquest fet com el primer episodi de la guerra civil. El balanç va ser de 1000 miners morts (molts enexecucions ordenades pels generals) 2000 ferits i 5000 detinguts. També van morir 450 militars.
A Catalunya el 6 d’octubre Lluís Companys president de la generalitat , va proclamar la República catalana dins de la República Federal espanyola. Aquesta proclamació i la conseqüent revolta (en la que s’apreciava també cert component obrer),tenia sobre tot, la finalitat política d’evitar que les dretes aturessin les competències autonòmiques. El govern va declarar l’Estat de Guerra, va ocupar la Generalitat i va detenir i empresonar els membres de la Generalitat, inclòs Companys, i els membres de l’Ajuntament. Es va suspendre l’autonomia i la Generalitat va quedar en mans de la militars. Indirectament també van ser detinguts LargoCaballero i Azaña.

6-3 Crisis del Bienni
La influencia de la CEDA va anar augmentant. Es van tornar les propietats als jesuïtes. Gil Robles va ser anomenat ministre de guerra i Franco cap de l’estat Major. Aquests nomenaments van provocar més antagonismes polítics. Però la crisis del govern en realitat van venir per escàndols interns com el cas de l’Estraperlo.
En diferents casinos es vaintentar implantar una ruleta trucada inventada per Strauss i Perlo amb la participació en els beneficis de la família de Lerroux i el frau es va descobrir. També es va conèixer la malversació de fons d’alguns polítics radicals. Davant la corrupció Gil Robles va intentar ser anomenat president de govern, però Alcalà Zamora va decidir convocar eleccions el febrer de 1936.
Per les eleccions es van formardos blocs clarament antagònics; dretes i esquerres. Els partits d’esquerra (Acció Republicana, socialistes i comunistes) es van agrupar en el Front Popular formant una coalició amb un únic programa que pretenia tornar a aplicar les reformes del primer bienni. Les dretes no van aconseguir una candidatura única ni van redactar un programa consensuat.
Les eleccions van estar molt igualades , 48%pel Front Popular i 46.5% per les dretes. El triomf tant ajustat del Front Popular no va ser acceptat per les dretes que van començar a conspirar mentre que els sindicats i els obrers volien aprofundir en les reformes.

7- El front popular
Manuel Azaña va ser alliberat i serà el president de la República i Casares Quiroga serà el president de govern. El primer que es va fer es decretar una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Prueba
  • Prueba
  • Prueba
  • Prueba
  • Prueba
  • Pruebas
  • Pruebas
  • Prueba

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS