Psicologia Cognitiva

Páginas: 12 (2977 palabras) Publicado: 14 de noviembre de 2012
Introducció

A la Grècia Antiga es debatien qüestions i conceptes que, molts segles després, passarien a constituir el nucli dels problemes que estudiaria la Psicologia Cognitiva. L'escola de filosofia fundada per Plató per a difondre les idees de Sòcrates, va reflexionar sobre la naturalesa del coneixement i sobre el seu origen. Plató presenta el coneixement com a projecció de les nostres ideesinnates. Quan s'aprèn, es porta fins a la consciència aquelles idees que des de sempre estaven en l'ànima. Aquesta doctrina platònica ressorgirà en la tradició filosòfica occidental en el pensament racionalista i idealista de Descartes, Leibniz o Kant, i serà recuperada per a la psicologia per alguns autors representatius del moviment cognitivista actual, com Fodor i Chomsky, entre altres.
Davantdel corrent racionalista iniciat per Plató s'aixeca una altra tradició que té el seu origen precisament en el deixeble predilecte d'aquest, Aristòtil, el qual rebutja la doctrina de les idees innates, substituint-la per la de la "tabula rasa" sobre la qual es van imprimint les sensacions. D'aquesta manera, el coneixement procedeix dels sentits que doten a la ment d'imatges, que s'associen entresi segons tres lleis: la contigüitat, la similitud i el contrast. Així, Aristòtil pot ser considerat com el pare de l'associacionisme, que en els segles XVII i XVIII assolirà amb Hobbes, Locke i Hume la seva màxima expressió dins de la filosofia, dominarà el pensament del conductisme, tindrà una influència decisiva en la Història de la Psicologia i específicament, en la Psicologia del'Aprenentatge.

Si bé la psicologia cognitiva va sorgir a principis dels anys cinquanta i comença a ser important en el domini de la teoria de l'aprenentatge, no va ser sinó fins a finals dels setanta.

A finals dels anys 50, la teoria de l'aprenentatge va començar a apartar de l'ús dels models conductistes cap a un enfocament que influenciava en les teories i models d'aprenentatge provinents de les ciènciescognitives.

Es recalcat l'interès sobre el pensament, la solució de problemes, el llenguatge, la formació de conceptes i el processament de la informació.

Origen de la psicologia cognitiva

El dia 11 de setembre de 1956, és la data que és va donar com inici de la psicologia cognitiva coincidint amb una simposi què es celebrà a Massachusetts sobre “la teoria de la informació” on es varen presentarvaries ponències i documentació tot relacionat en el processament de la informació.

Els desencadenants del seu naixement van ser:
* Els estudis de la intel·ligència de Jean Piaget
* Un estat saturat de teories conductistes
* La trobada de casos que el conductisme no podia explicar
* El sorgiment de psicòlegs i pensadors, que arriben a la conclusió de que entre l’estímul i laresposta hi ha alguna cosa mes que un simple mecanisme.
* L’aparició de la cibernètica i l’analogia ment-ordinador.

La cibernètica

El naixement de la cibernètica la podem situar als principis dels anys 40, coincidint amb la aparició de les primeres computadores o processadors d’informació imitant la ment humana, amb lo qual sorgí la idea de la Intel·ligència Artificial.
Així dons, en el camp de lapsicologia la cibernètica és la teoria de l'autoregulació i autocontrol dels sistemes per retroalimentació, on en Norbert Wiener va proposar aquest concepte i el definí com:

“ la ciència que s’ocupa dels mecanismes i sistemes de control
que són comuns a les persones i a les maquines”

La teoria cognitiva
La teoria cognitiva pretén explicar de forma més elaborada, aprofundint més enllà que lesteories conductistes basades en l’ideal de la acció/reacció. Considerant que davant de l’estímul, hi ha un processament de la informació que després és transformat i retornat en forma de reacció a l’estímul.

Informació processament

Retorn transformació

Tot aquest procés s’anomena procés mental, que és tot el que succeeix a la ment des de la recepció de l’estímul fins al seu...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Psicología Cognitiva
  • Psicologia Cognitiva
  • psicologia cognitiva
  • PSICOLOGIA COGNITIVA
  • Psicologia Cognitiva
  • psicología cognitiva
  • Psicologia cognitiva
  • Psicologia cognitiva

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS