Psicologia de les diferencies individuals

Páginas: 14 (3342 palabras) Publicado: 5 de noviembre de 2013
1er semestre Curs 2012-13


PSICOLOGIA DE LES DIFERÈNCIES INDIVIDUALS


PAC1

1.Defineix breument les següents qüestions:

Mètode clínic:
És un mètode clàssic en psicopatologia i en psiquiatria i consisteix en una observació exhaustiva de l’individu examinant la seva conducta, identificant la seva manera de comportar-se, intentant establir la gènesi, el sentit i l’estructura quel’ajudi a descobrir les causes que provoquen els conflictes i les patologies intentant aplicar els medis i teràpies adequades per resoldre’ls. Aquest mètode utilitza tècniques com l’observació, l’entrevista i l’aplicació de tests.

Definició de temperament, caràcter i constitució amb exemples:
El temperament és part de la personalitat i està constituït fonamentalment pels aspectes emocionals iemotius de l’individu encara què també està determinat per factors biològics propis. És un concepte que pertany a l’estil de la conducta i és heredable.
Exemple temperament: quan una persona s’alegra molt davant d’una situació mentre que un altra casi no reacciona, la primera sua per l’emoció i l’altra no, la primera es posa vermella d’emoció i l’altra pot posar-se pàl·lid, a la primera li tremola laveu i la segona no és capaç de que li surti la veu, etc.
El caràcter es refereix al conjunt de qualitats psíquiques i afectives (valors, sentiments, actituds, creences personals, etc) que es desenvolupen dins del procés de socialització que viu la persona durant la seva vida i que tot en conjunt condiciona la seva conducta.
Exemple de tret de caràcter: individu 1: sol arribar tard a la feina,evita treballar, li agrada perdre el temps, etc. Individu 2: és puntual a la feina, fa hores extres, accepta la feina dels companys, etc.
La constitució fa referència a la morfologia i al físic de les persones dins de la seva variabilitat; per exemple els éssers humans s’agrupen segons la seva tipologia o constitució la qual està formada per factors genètics, qualitats o reaccions. Manté unaestreta relació amb el temperament i la intel·ligència creant un principi generador de la personalitat humana.
Exemple de constitució: 1 individu endomorfe: inactiu i amb tendència a l’obesitat. 2 individu mesomorfe: tendència musculosa i atlètica amb actitud competitiva i agressiva. 3 individu ectomorfe: esquelet petit i poca grassa subcutània, bon maratonià.

Variabilitat sincrònica vs.Diacrònica:
Totes dues (sincrònica/diacrònica) són variacions que es produeixen en el comportament d’un mateix individu:
La variabilitat sincrònica és reversible i és estable al llarg del temps; es manifesta com a un canvi propi de l’organisme (ritmes biològics, etc.) i indica l’organització de les variables psicològiques.

La variabilitat diacrònica és irreversible i està relacionada amb ladimensió temporal i per tant afecta a la variable “edat”. Tracta dels canvis personals que es produeixen al llarg de la vida ( aprenentatge, maduració, envelliment, etc.).

Disseny transversal:
El disseny transversal tracta d’estudiar el canvi recollint dades d’individus de diferents generacions però en un mateix moment històric. S’utilitza quan la investigació està centrada en analitzar quin és elnivell o estat d’una variable en un moment donat o bé quina és la relació entre un conjunt de variables en un punt del temps. Pot abraçar varis grups o subgrups de persones, objectes o indicadors.

Anàlisi factorial:
És un mètode per a detectar l’estructura de relació entre el conjunt de totes les variables. Quan has de treballar amb un grup molt gran de variables, aquesta tècnica redueix lesdades que serveixen per trobar grups homogenis de variables que correlacionen molt entre sí. Si per exemple tenim un conjunt ampli de variables que presenten interrelacions importants s’entén que les relacions es donen perquè les variables són manifestacions comuns de factors no observables directament, per tant s’intenta arribar als càlculs d’aquests factors resumint i simplificant la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Diferències individuals
  • Psicología Sexual Diferenciada
  • Estado Diferenciado
  • El diferenciador
  • Diferencias Individuals
  • Diferenciarse o morir
  • Evalaución diferenciada
  • Biologia Diferenciado

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS