psicologia esportiva historia

Páginas: 8 (1895 palabras) Publicado: 25 de septiembre de 2014

Les arrels de la psicologia de l’esport
Podem dir que la psicologia de l’esport va sorgir paral·lelament amb la psicologia experimental en el laboratori de Wundt (1879-1919). En un experiment realitzat en aquest mateix laboratori, Lange va descobrir que el subjecte alterava el seu temps de reacció segons a que dirigís la seva atenció. Si el subjecte presta atenció al estímul el seu temps dereacció era més llarg que si prestava atenció a la resposta motriu.
Els primers treballs que relacionen psicologia i esport són els següents:
“Ensayos teóricos” i “ Trabajos experimentales sobre aprendizaje motor”.
En quant als primers treballs teòrics els podem classificar en dos grups:
1- Els que descriuen els beneficis psicològics que es deriven de la participació d’un programa deactivitat física, tant pels nens com pels adults.
2-Els que examinen diferents aspectes psicosocials de l’esport.
A finals del segle XIX i a principis del segle XX es van començar a realitzar els primers experiments.
Al 1895 Flitz va construir un aparell per avaluar el poder de l’individu per tocar amb rapidesa y precisió un objecte. Aquest tipus d’exercici servia per l’esgrima i el tennis perquè enaquests dos esports ens necessita molta rapidesa i precisió.
Al 1898 Triplett va observa que els ciclistes augmentaven el seu rendiment quan competien amb altres ciclistes, a partir d’aquí Triplett va realitzar un experiment i va arribar a al conclusió que la presencia física d’un altre competidor servia per alliberar energia que no estava habitualment disponible.
Al 1914 Cummins intentavaavaluar els efectes del bàsquet en l’atenció i en la suggestibilitat mitjançant una sèrie de tests
Antecedents immediats de la psicologia de l’esport
Entre el 1920 i el 1945 es pot considerar una fase preparatòria per la cristal·lització de la psicologia de l’esport. En aquesta etapa destaquen els treballs realitzats pels “pares” de la psicologia: Alexander Puni, Peter Rudik, Coleman i Griffith.En Europa una vegada finalitzada la primera guerra mundial varis instituts d’Educació Física van introduir cursos de psicologia de l’esport en el currículum dels futurs professionals.


Desenvolupament de la psicologia aplicada
A la unió soviètica i en l’Europa de l’est es va desenvolupar la psicologia de l’esport aplicada, la seva finalitat era prepara els esportistes per la competició seguinles pautes dels pares de la psicologia soviètica Puni i Rudik.
Finalment en els països de l’Europa occidental es van iniciar amb un cert retràs una sèrie d’estudis aïllats i col·laboracions institucionals que van possibilitar el naixement de la psicologia de l’esport amb unes característiques diferenciades amb els psicòlegs de l’Europa de l’est.
Al 1960 Warren Johnson va escriure un llibre(Science and medicine of exercise and sport) que resumeix totes les investigacions fetes a els Estats Units fins el moment.
Cal destacar el llibre de John Lawther realitzat 1951 perquè aquest llibre va servir per establir una relació directa entre la investigació i els tècnics esportius
Al començament dels anys seixanta dos psicòlegs clínics americans Bruce i Thomas van començar a treballardirectament amb esportistes. Utilitzaven tests i escales de avaluació per estudiar les característiques de la personalitat dels esportistes d’elit: Nedadors olímpics, jugadors de beisbol, de futbol americà etc... Aquets psicòlegs a partir dels tests i de la motivació volien aconseguir preveure actuacions futures i sobretot solucionar els problemes que tinguessin.


El desenvolupament de lapsicologia aplicada en els Estats Units i en la Unió Soviètica
La psicologia de l’esport es va consolidar com un camp d’aplicació de la psicologia en la unió soviètica i en els països de la seva àrea de influència política, després de la segona guerra mundial.
Esquema de Rudik de la psicologia de l’esport a la unió soviètica:






















A partir de l’esquema...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resumen de Psicologia e Historia de la psicologia
  • Historia de la psicologia
  • Historia de la psicologia
  • Historia De La Psicologia
  • Historia De La Psicologia
  • Historia de psicologia
  • psicologia historia
  • Historia de la psicologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS