Psicologia

Páginas: 16 (3892 palabras) Publicado: 5 de abril de 2012
1. Els salaris i el mercat de treball
El salari és el preu del treball.
Una empresa contractarà un treballador més sempre i quan aquesta acció provoqui un augment d’ingressos superior a l’augment dels costos de contractar-lo. Amb altres paraules: la contractació d’un treballador per part d’una empresa només es farà si el VALOR D’ALLÒ QUE PRODUEIX EL TREBALLADOR és MÉS GRAN QUE EL COST DECONTRACTAR-LO.

La demanda de treball per part de les empreses:
A) La demanda de treball augmenta quan baixen els salaris i l’oferta de treball augmenta quan augmenten els salaris.
Naturalment, la demanda de treball també depèn de la productivitat i dels preus dels béns i serveis produïts. Hem dit abans que l’empresa al contractar ha de veure augmentat el valor dels seus productes per sobre del’augment de costos. Si un treballador és molt productiu òbviament podrà veure remunerat el seu treball de manera superior. Naturalment, si els béns produïts baixen de preu disminueixen els ingressos de l’empresa i, per tant, o bé disminuirà la demanda de treball o bé es reduiran els salaris. I a l’inrevés, quan els béns produïts per una empresa es venen més cars hi ha més ingressos i, per tant, podenaugmentar els salaris.
La quantitat de demanda de treball és el nombre de persones que les empreses estan disposades a contractar en cada nivell de salaris.

B) L’oferta de treball per part dels treballadors ve determinada per dos factors:
a) Relació temps dedicat al treball temps lliure
b) Salari, que no és altra cosa que el COST D’OPORTUNITAT d’una hora o una jornada de lleure.
El dia té 24hores, l’any té 365 dies. Tots els dies i hores dedicats a treballar són simètricament dies i hores que deixa de tenir lliures el treballador. De manera complementària, cada hora lliure (no treballada) té un cost que és exactament el que es cobraria si en aquella hora es treballés.
Per tant:
L’oferta de treball per part dels individus mostra el nombre d’hores que un individu està disposat adedicar a activitats remunerades i estarà en funció del preu (el que paguin les empreses, el que ell pugui cobrar) de l’hora treballada.
La quantitat d’oferta és el nombre de persones (o hores) disposades a treballar per a cada nivell de salari. En un sector de salaris elevats tendirà a augmentar-ne l’oferta; en un sector de baixos salaris tendirà a disminuir-ne l’oferta.
Tanmateix, hi ha altresfactors que condicionen l’oferta, com són:
la formació professional
la demografia
la taxa d’activitat
L’oferta de treball tendeix a ser creixent ja que la població tendeix a créixer. Aquest creixement és inelàstic ja que tendeix a augmentar globalment independentment del que variin els salaris.
C) Punt d’equilibri del mercat de treball.
Com en tots els preus, els salaris s’haurien deposicionar en un punt d’equilibri on es troben l’oferta i la demanda de treball. Aquest punt es donaria en un mercat de competència perfecta. Si els salaris fossin completament lliures i flexibles i el mercat fos competitiu el lliure joc de l’oferta i la demanda determinarien el salari i el nivell d’ocupació d’equilibri.
Tanmateix, la realitat és molt més complexa.
Per tant, el mercat de treball nopodrà ser mai flexible. Aquest fet, porta a desequilibrar constantment el mercat de treball.

2.- Interessos i capital
Els propietaris de cada factor productiu(terra, capital i treball) reben una remuneració (una renda) a canvi de la seva participació en la producció.
Quan habitualment parlem de capital ens referim al conjunt de béns d’equip, o sigui: edificis i instal·lacions, màquines,eines, utillatges de tota mena, etc. És a dir, per capital habitualment s’entén capital físic. Naturalment, aquest capital físic s’ha d’haver adquirit i per fer-ho cal un capital financer que espera, a canvi, rebre la remuneració que li correspon per la seva participació en la producció. Aquesta remuneració s’anomena rendiment o interès.
El capital financer és o bé una aportació que fan els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • psicología de la psicologia
  • Psicologia o psicologias
  • Psicologías, Psicología
  • Psicologia
  • Psicologia
  • Psicologia
  • Psicologia
  • Psicologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS