psicologoa social

Páginas: 10 (2370 palabras) Publicado: 13 de mayo de 2014
PAC 4 - “No vull pagar”

Desenvolupament del treball (espai màxim: 2200 paraules):
Els processos de normalització: La construcció social de normes socials
S’anomena normalització al procés de creació de les normes que regulen la conducta, la percepció, el pensament o els desitjos de les persones en una situació concreta.
Segons Goffman podem trobar dos tipus de normes:
Normes explíciteso formals: Generalment, estan recollides en codis o lleis. Són normes que sabem que ho són i que es transmeten oralment. El trencament d’una norma explícita comporta l’aplicació de sancions per part d’un organisme competent.
Normes implícites o informals: Generalment, passen desapercebudes, ja que no sabem que són normes perquè no estan escrites enlloc. Les sancions pel trencament d’una normaimplícita s’apliquen directament per les altres persones implicades en una situació concreta o per un mateix.
Posant com exemple el moviment No vull pagar ens adonem que qualsevol situació està regulada per una combinació de normes explícites i implícites. En aquest cas:
Normes explícites presents en el context de les accions del moviment:
No retenir o bloquejar les barreres.
No agredir a cappersona (treballadors dels peatges, conductors que es neguen a pagar el peatge, etc).
Normes implícites presents en el context de les accions del moviment:
Pagar el peatge (ja que segons aquest moviment es pot justificar el fet de no pagar els peatge dins d’un marc legal).
Mostrar la identificació personal (DNI).
Normes explícites per l’empresa Abertis:
Vulneració de drets d’una empresaprivada.
Pagar els peatges (ja que segons l’empresa Abertis es considera il·legal no pagar-los).
Normes implícites per l’empresa Abertis:
Apuntar la matricula dels vehicles que es neguen a pagar el peatge.

Relació majoria / minoria
El concepte de majoria o minoria a psicologia social no està relacionat amb el nombre de persones que conformen un grup. Per exemple, en un grup considerat com amajoria no es primordial que sigui un grup format per més persones que un grup considerat con a minoria. Sinó la majoria pot ser un grup el qual, per algun motiu concret, té la capacitat de dictar i imposar quines seran les normes socials que regularan una situació determinada. A més, segons l’article de Tomás Ibáñez Poder, conversión y cambio social durant un canvi en la societat les minories són lesprimeres que es sensibilitzen, expressen i recullen les idees principals d’aquests canvis, per després difondre-ho.
En el cas del moviment No vull pagar, en un context social, la majoria la podem identificar amb aquells ciutadans que segueixen pagant els peatges. Per tant, aquelles persones que encara no formen part del moviment. Aquesta és la majoria perquè vivim en una societat conformista onpràcticament tothom accepta passivament les normes de la seva societat.
Penso que la plataforma No vull pagar respon a les característiques d’una minoria, concretament, la minoria innovadora ja que té com objectiu fer un canvi en la societat actual.
Per a què un grup és consideri minoria innovadora s’han de complir certes condicions:
1. El fet de que un grup de persones qüestioni una situació queha estat definida a priori per la majoria provoca un conflicte. El moviment No vull pagar planteja un conflicte entre les persones que no volen pagar els peatges i, per exemple, les persones que treballen cobrant els peatges. Aquest moviment pretén declarar que el fet de pagar els peatges és innecessari, a més, de reivindicar sobre el seu preu tant alt.
2. El conflicte ha de ser visible, és adir, s’ha de provocar en espais públics. En aquest cas concret les autopistes.
3. La influència de la minoria aconsegueix el que vol per la consistència que presenta. Es pot parlar de dos tipus de consistència: la diacrònica i la sincrònica. Seguint l’exemple anterior, faríem referència a la consistència sincrònica, ja que tots els membres de la minoria mantenen la mateixa postura de manera...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Psicologóa social y rrpp
  • Psicologoa
  • psicologoa
  • psicologoa
  • psicologoo
  • Psicologoa
  • psicologoa
  • Psicologoa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS