Psicometria

Páginas: 5 (1093 palabras) Publicado: 28 de octubre de 2011
2.1.) Per tal de seleccionar el test més adient al cas que ens ocupa, he determinat diversos factors:

D’una banda, la finalitat del test que hem d’aplicar seria la d’extraure informació per avaluar el tipus d’estratègies de comunicació que els dos membres de la parella poden utilitzar per tal de solucionar els conflictes existents en la parella. D’aquesta manera, avaluant els dos membres de laparella i realitzant un seguiment posterior de l’estratègies aplicades, podrem saber si aquestes dues persones han millorat en l’aspecte comunicatiu de la seva relació marital.

Per un altre costat, les característiques de les persones que haurem de mesurar són: afectivitat, habilitats cognitives (autoconcepte, autoestima), capacitat de diàleg (comunicació, empatia) i assertivitat en la parella(agressivitat, submissió, assertivitat).

Les persones que seran objecte d’avaluació seran els dos membres de la parella i en aquest cas, al ser una prova que avalua majoritàriament característiques personals (no es tracta d’una prova de dificultat elevada com podria ser un test psicotècnic o d’intel.ligència) de dues persones sense mancances psíquiques, no requereix adaptacions especials. Eltest escollit serà la versió adaptada i editada a Espanya.

Per últim, en quant al procediment d’avaluació, el test serà administrat de manera individual a cadascun dels membres de la parella, en el despatx del psicòleg (d’aquesta manera ens assegurem que el test es passa en condicions neutrals sense influències contextuals com pot ser la llar del matrimoni). No cal especificar un tempsdeterminat per l’administració del test ja que el temps de resposta no és l’objectiu del nostre estudi. El més important és que els dos membres se sentin còmodes per tal de respondre correctament al test.

2.2.) El tipus de test que aplicaria en aquest cas seria el que s’adeqüi a l’objectiu i d’avaluació i característiques a mesurar que he esmentat anteriorment i que tingui en compte la situacióplantejada; per tant descartarem aquells que puguin emmascarar els resultats. Per aquest motiu, mitjançant el cercador avançat del catàleg de tests de “TEA Ediciones” hem seleccionat l’àrea “Personalidad, Intereses y Test Clínicos” i després la subàrea “Intereses/Hábitos/Actitudes. Arribats a aquest punt, he seleccionat el test que contempla l’objectiu d’estudi d’avaluar estratègies de comunicació perafrontar conflictes en la parella i que acull també l’anàlisi de les característiques que volem mesurar i que ja he esmentat en el primer apartat. L’escollit seria el test “ASPA, CUESTIONARIO DE ASERCIÓN EN LA PAREJA” publicat a Espanya. Aquest test, tal i com ens indica la seva descripció, ens serviria per avaluar quatre tipus d’estratègies de comunicació que cada membre de la parella pot utilitzarper tal de resoldre els problemes existents. Consta de dues parts, una en la qual el subjecte s’avalua a sí mateix i una altra en la que avalua la seva parella.

2.3.)La relació que el professional ha d’establir amb les persones avaluades ha de contemplar una sèrie de característiques com són la de crear un clima de confiança mostrant-se amable, oferint la seva ajuda i suport i en general ambuna actitud de cortesia. Ha d’informar-los correctament de l’objectiu del test abans comentat, del tipus de test que utilitzarà, les dades que necessitarà recollir i com l’utilitzarà per tal d’ajudar-los en la teràpia procurant donar les explicacions i instruccions que siguin necessàries per tal que els subjectes es mostrin confiats i segurs del procediment. En aquesta situació, el professional hade mostrar-se totalment imparcial ja que una postura que afavoreixi un o l’altre membre de la parella podria condicionar els resultats. En aquesta mateixa línia, l’investigador ha de mostrar respecte a cadascun dels membres i a la situació que travessen. Lògicament, haurà de treballar rigorosament i haurà d’aconseguir que els subjectes percebin que els resultats seran totalment confidencials...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Psicometria
  • Psicometría
  • Psicometría
  • psicometria
  • Psicometria
  • Psicometria
  • Psicometria
  • Psicometria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS