Publi Elio Adrià

Páginas: 2 (446 palabras) Publicado: 2 de diciembre de 2013
L’EMPERADOR ADRIÀ

Descripció: Publi Elio Adrià, 76-138 dC, emperador de Roma del 117 fins el 138 dC. , el seu regnat va marcar la fi de l'expansió de l'Imperi romà. Un dels emperadors més cultes,promotor i mecenes de gairebé totes les arts. Va néixer el 24 de gener del 76, descendent de una família Bètica. Quan el seu pare va morir, en el 85, es va convertir en pupil del seu familiar, elfutur emperador Trajà. Va estudiar a Roma, va ocupar diversos càrrecs civils i militars, fins que Trajà es va convertir en emperador en el 98. Després va participar amb ell en campanyes militars en lafrontera del Danubi, i va ser nomenat cònsol diverses vegades. Com arcont d'Atenes (112) es va submergir en la cultura grega, per la qual va demostrar un afecte durador.

Context històric: En el 117,amb el consentiment del moribund Trajà, l'exèrcit el va proclamar emperador i el Senat romà va ratificar el seu nomenament. En aquell moment, les revoltes reiterades dels pobles súbdits i lesinvasions de pobles germans amenaçaven l'Imperi. Adrià va resoldre abandonar les províncies llunyanes per a consolidar l'Imperi. Va establir una sèrie de fortificacions defensives, inclosa la famosa murallad’Adrià, que van marcar el final històric de l'expansió territorial romana. A Roma, va consolidar la seva posició a través d'una política que va afavorir al poble, va desenvolupar institucionshumanitàries i va tenir una actitud considerada cap al Senat.

Èxits: En els seus nombrosos viatges va visitar gairebé totes les províncies romanes, va posar en ordre la política local, els assumptes militarsi econòmics i va consolidar la lleialtat cap a Roma. Va passar els últims anys de la seva vida a Roma i en la seva vila palatina de Tibur (l'actual Tívoli), l'esplèndida i encara avui conservada engran manera Vila Adriana. Va morir en l'estació termal de Baiae (Baia), el 10 de juliol del 138, i li va succeir com emperador el seu fill adoptiu Antonino Pío.

Curiositats: Home molt culte, es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Publio elio
  • publi
  • publi
  • publi
  • publi
  • Publi
  • Publi
  • publio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS