Publicitat i dona

Páginas: 5 (1193 palabras) Publicado: 8 de enero de 2011
1870

En aquesta època els mitjans gràfics eren els predominants dins la publicitat i l’objectiu d’aquest era aconseguir mantenir present el nom del producte en la ment dels consumidors.
El paper que juga la dona el trobem dins els conceptes servicial, delicadesa i bellesa, aquesta última exclusivament per agradar als homes. Trobem una influència japonèsa en els anuncis del segle XIX, on lesdones eren vestides i maquillades amb estil japonès, aquesta moda s’anomena japonisme. Trobem també una introducció de productes de neteja com a conseqüència dels nous comportaments i normes que pateix la societat, aquests productes són presentats al costat de la figura femenina. Començem a veure els tres objectius principals que la publicitat ha atribuït a la dona: matrimoni, maternitat i tasquesdomèstiques. La publicitat com la societat del moment es representava a través de models patriarcals, on la dona jugava un paper totalment secundàri. Trobem també com en el 1800 la dona era presentada com a “dona de camp”, com a dona treballadora dins l’entorn casolà.

(tasques domèstiques i maternitat) (bellesa i sofisticació)

(dona de camp)Finals 1890-1900

Trobem que en la publicitat es comença a utilitzar l’argumentació com a recurs persuasiu per motivar la compra dels productes.
El paper de la dona s’accentua la sofisticació que vol transmetre a través dels gestos, els vestits i les joies.
En la publicitat trobem una gran influència de l’estil artístic de l’epoca: l’art noveau s’utilitzen les formes orgàniques (flors, plantes,fugures femenines ). Es va aplicar al disseny sobre tot en ilustració gracies a l’invent de la litografia(estil que surgeix a finals del segle XIX).

(Delicadesa) Anunci/il.lustració de l’artista Alfons Mucha (artista Xec màxim exponent de l’Art Noveau)

1900-1920

Trobem un model de dona nacionalista, sense oblidar el paper de sumisa, delicada i discreta. Hi ha una
continuació del’il.lustració d’estil Art Noveau pel que fa a les formes, els cabells, pantinants i colors.
Trobem també la introducció del paper de la dona com a criada on cal aclarar que aquesta publicitat no va dirigida per a riades sinó que es tracta d’un referent de qualitat. Cal destacar que no hi ha conferència entre les tipografies utilitzades, ja que només es busca l’expressivitat. Majoritariament són anuncispublicitaris on hi trobem molt text explicatiu. La publicitat de l’higiene passa a convertir-se en publicitat de bellessa, on mantenen una certa idealització de la bellessa japonèsa I de dona estilitzada.

1930-1950

La publicitat esdevé una activitat professional on els productes són l’estrella dels anuncis, s’anomena
l’era dels productes. Tot i així el model de la dona és omnipresent. Elperfil de la dona segueix
representant la feina domèstica i dedicació familiar, encara que ara de forma més positiva i es comença a
afavorir els cossos de curves. La publicitat dels anys 30 manté una continuïtat dels anys 10 i 20, però com
a novetat trobem la influència dels llenguatges de les vanguardies (sobretot la futurista, la dadaïsta, el
racionalisme i el constructivisme) i es deixa debanda les floritures del modernisme. El referent del racionalisme i el constructivisme es vé donat per la geometrització de la composició, de les caixes de text, dels motius línels i gràfics. Pel que fa a la tipografia utilitzada trobem ja una coherència entre families tipogràfiques de pal sec.
Cal destacar que la publicitat als Estats Units encara hi trobem unsregustos d’Art decó, la utilització de
il.lustracions delicades i realistes, també podem observar com als Estats Units es viu una època d’abundància on la publicitat hi surten neveres plenes de menjar, tot el contrari que a Espanya on es viu una època de crisis; encanvi a Europa la publicitat es decanta per les vanguardies on destaca
la forma, la taca i l’abstracció. Començem a veure com la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El paper de la dona a través de la publicitat
  • PUBLICITAT I RRPP
  • consumisme i publicitat
  • PUBLICITAT I MARKETING Ccc
  • I don
  • I Don´t know
  • Desigualtat i dones
  • dona i esport

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS