Puišu Attīstība

Páginas: 5 (1170 palabras) Publicado: 22 de noviembre de 2012
Latvijas Universitāte
Pedagoģijas,psiholoģijas un mākslas fakultātes
Otrā līmeņa bakalaura programma
“Pirmsskolas skolotājs”
1.kursa studente
Sniedze Paula Ķeizare

Dzimumatšķirību respektēšana pedagoģiskajā procesā.

Rīga.2012.gada 1.novembrī.
SatursPuišu attīstība……………………………2.
Puiši kļūst par vīriešiem………………….3.
Dzimumorgāni…………………………...4.
Apmatojums……………………………..5.
Noskaņojums…………………………….6.
Higiēna…………………………………...7.

Puišu attīstība
Agrīnajā pusaudžu periodā 10 - 14 gados raksturīga strauja augšana, dzimumnobriešana. Puišiem notiek muskulatūras attīstība, meitenēm pastiprināta tauku slāņa attīstība, menarhes sākšanās. Sabalansēts unveselīgs uzturs pusaudža gados ir būtisks, jo ieliek pamatus veselīgai dzīvei arī turpmāk. Katru dienu uzturā jāiekļauj pārtikas produkti, kas bagāti ar olbaltumvielām (olas, piena produkti, liesa gaļa, zivis), minerālvielām un vitamīniem. Pusaudži ir riska grupa dzelzs, magnija, cinka un kalcija deficītam. Šajā vecumā raksturīgi dažādu orgānu funkcionāli traucējumi, ādas iekaisumi, ortopēdiskasproblēmas. Uztura korekcijas ir būtiska ārtēšanas sastāvdaļa.

Puiši kļūst par vīriešiem
Lai gan ir uzskats, ka salīdzinājumā ar meitenēm, zēniem pubertāte sākas vēlāk, tomēr tā gluži nav taisnība, jo zēniem pārmaiņas pubertātes vecumā sākas vairāk organisma iekšienē, tāpēc sākumā tās neredz tik uzskatāmi kā meitenēm. 
Sākoties zēnu pubertātei hormons testosterons veicina to, ka sāk augt bārda,kļūst platāki pleci un muskuļotāks ķermenis. Zēni, kas līdz šim gadā izauga apmēram par 2 centimetriem, tagad var izstiepties līdz par 9 centimetriem gadā. Mainās balss – tā visbiežāk kļūst zemāka un to sauc par balss lūzumu, bet balss var aizlūst arī visdažādākos brīžos un situācijās. Mainās arī dzimumorgāni, kas pubertātes laikā palielinās ļoti strauji.

Dzimumorgāni
Līdz 10 vai 11 gadu vecumamsēklinieki aug ļoti lēni, bet pēc šī vecuma ķermeņa un ārējo dzimumorgānu augšana strauji paātrinās. Viens sēklinieks, parasti kreisais, nokarājas zemāk par otru. Tas ir tādēļ, lai ejot tie nesistos kopā. Divpadsmit līdz piecpadsmit gadu vecumā zēnu sēklinieki sāk ražot spermu, līdz ar to iespēja kļūt par tēvu ir pavisam reāla. Uz to norāda gan erekcija visnegaidītākajos brīžos, gan arī „slapjie”sapņi (polūcijas) – puisim nemanot nakts laikā krāniņš ir izdalījis sēklu, jo īpaši, ja viņš ir domājis un fantazējis par meitenēm. Šajā vecumā tas ir normāli un ir daļa no pieaugšanas procesa. 
Dzimumloceklis sāk mainīties vēlāk nekā sēklinieki. Augšanas paātrināšanās periodā tas kļūst lielāks (kā garumā, tā platumā) un skaidrāk iezīmējas dzimumlocekļa galviņa. Reizēm, piemēram, saskaroties ar aukstuūdeni vai aukstu gaisu, kā arī tad, ja vīrietis ir nobijies vai noguris, dzimumloceklis uz laiku saraujas mazāks.

Apmatojums
Zēniem vispirms apmatojums parādās uz dzimumorgāniem un gadu vai divus vēlāk parādās mati padusēs un sāk augt ūsas, kas var būt gan tādā pat krāsā kā mati, gan citādā. Tāpat apmatojums var kļūt izteiktāks uz rokām un kājām, kā arī citām ķermeņa daļām. 
Pubertātessākumā pie dzimumlocekļa pamatnes parādās pirmais kaunuma apmatojums, pēc kāda laika tas sāk augt arī uz sēklinieku maisiņiem. Apmatojums var izveidoties arī ap tūpli. Vēdera lejasdaļā apmatojums normāli aug trijstūra veidā, kura virsotne vērsta uz augšu un dažkārt var sniegties pat līdz nabai.

Noskaņojums
Tāpat kā meitenēm, arī puišiem var būt ļoti mainīgs garastāvoklis, parādīties nervozitāte unaizkaitinātība, vai arī vientulības izjūta. Puiši savā uzvedībā var kļūt agresīvāki, tā izliekot enerģiju, kas viņos ir radusies. Līdz ar spermatozoīdu pastiprinātu veidošanos sēkliniekos, rodas arī pastiprinātas domas par seksu, seksuālām attiecībām. Ja meitenes šajā laikā ar puišiem vairāk meklē emocionālo saikni, tad zēni tieši seksuālo tuvību. Bieži vien kontaktēšanās ar pretējo...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS