QÜESTIONARI Cafè De La Marina

Páginas: 11 (2622 palabras) Publicado: 10 de octubre de 2015
QÜESTIONARI DEL “CAFÈ DE LA MARINA” (2n Btx.)

ACTE I
1. On situa Sagarra l’acció de l’obra? Per què?
En una taverna de pescadors d’un poble costaner, a prop del cap de Creus. Ho situa en aquest lloc perquè Sagarra vol reflectir el món mariner dels pobles d’aquella zona que coneix molt bé, sobretot el Port de la Selva, on sembla que està ambientada aquesta obra de teatre, doncs hi solia passarles vacances d’estiu. L’obra porta el nom d’un local històric que hi ha en aquest poble.
2. Quina actitud té el cafeter Libori amb els seus clients?
En Libori és un home resignat però que manté una actitud comprensiva amb els seus clients. Per ell, el seu cafè és un lloc on els homes del poble hi poden anar a abocar les seves preocupacions i tots els maldecaps que la vida comporta, per això éscomprensiu amb els deutes que puguin tenir i amb les seves debilitats.
3. Què vol dir “fer canari”? Digues 5 frases fetes o locucions més i explica què volen dir.
“Fer canari” es diu quan en el joc del canari (joc de cartes semblant al “burro”) ja hi ha un perdedor.
Trobem exemples de locucions o frases fetes com ara:
- “no m’esgarris la botiga”: vol dir que no em perjudiquis el negoci.
- “és uncorball dels de vuit terces”: vol dir ser algú de qui no et pots fiar massa.
- “és tot un sucre”: es refereix a una persona que és massa bona.
- “Tan mosca morta...”: ser una persona que sembli inofensiva però que pot actuar amb molta malícia.
- “Avui tens mala lluna”: estar enfadat, malhumorat.
4. En l’obra domina un vocabulari – argot- pescador i mariner, amb referències a diversos peixos. Sovints’estableixen comparacions entre aquests peixos i alguns personatges, cosa que ens aporta més informació sobre el seu caràcter i aspecte. Comenta algun exemple.
- “és un corball dels de vuit terces”: el corball és un peix que té unes fortes espines i amb el que s’ha d’anar amb compte. La Salvadora compara en Rafel amb aquest peix, doncs és una persona de qui no et pots refiar massa.
- “tres guiulesper obrir la gana”: les guiules són uns peixos també coneguts amb el nom de donzelles. En Moreno en fa referència quan parla de les tres noies que entren en el cafè.
5. Anota els trets bàsics del caràcter dels pescadors i de les dones que van al Cafè de la Marina.
La vida dels pescadors és una vida resignada. Mantenen una actitud on no valoren gaire la seva feina ni les possibilitats que tenen ambella. L’actitud de les dones no els hi és favorable, ja que els intenten allunyar del cafè perquè és un lloc que els fa disminuir els ingressos.
6. Quina és la funció essencial del Rufí i la Rufina?
Són una parella que pertanyen al món mariner: ella és comercianta de peix i ell és un pescador gandul, que viu a la seva esquena. No s’avenen massa però en el fons s’estimen. La Rufina és qui porta eltimó de casa i representa la veu del mal en el poble. És una murmuradora i hipòcrita; és la llengua més activa del poble amb l’objectiu de difamar el passat i el present de la Caterina (filla gran del Libori). En Rufí és el típic marit calçasses. És un gandul i un bevedor.
7. Quins trets defineixen el personatge de la Caterina?
És un personatge positiu al llarg de tota l’obra. És una noia serena iamb fortalesa i coratge. S’allunya de l’actitud que caracteritza el melodrama.
8. Les escenes VI i IX són essencials per definir el tema principal de l’obra. Digues quin és. Com hi fan referència la Rufina i el Rafel? Què hi aporta Rafel?
El tema principal de l’obra és el secret de la protagonista. És en l’escena VI on la Rufina fa referència al noi que empaitava a la Caterina i és aquí on apuntael secret de la noia.
En l’escena IX en Rafel li diu a la Caterina que ell no és com els altres homes, referint-se al que la va seduir i abandonar. La seva reacció s’explica per un comentari que fa la Caterina i que en Rafel mal interpreta.
9. En quina escena coneixem obertament el suposat “secret” de la Caterina? Explica’l.
El secret de la Caterina es coneix en l’escena XVI en la conversa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el cafe de la marina
  • cafe de la marina
  • cafe marina
  • Café de la Marina
  • El Cafè de la Marina
  • Cafe de la marina
  • EL CAFE DE LA MARINA
  • Cafe de la Marina

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS