Qüestions morals a tenir en compte per no tornar a caure en la situació econòmica actual

Páginas: 15 (3545 palabras) Publicado: 30 de abril de 2013
LA SITUACIÓ ECONÒMICA ACTUAL A MALLORCA. COM HI HEM ARRIBAT?.QÜESTIONS MORALS A TENIR EN COMPTE PER NO TORNAR A CAURE EN AQUESTA SITUACIÓ.

Introducció
Sentint una homilia de Mn. Pere Mascaró , en la que va dir que donava gràcies d’haver nascut en el si d’una família de Mallorca i no en una altra, perquè segur que no hi hauria tingut les mateixes oportunitats, vaig preguntar-me si d’aquí vintanys, molts dels nins i nines que avui neixen en el si de famílies de Mallorca podran dir el mateix. Partint d’aquí vull estructurar aquest treball com un estudi de la situació actual econòmica de Mallorca, la forma com hi hem arribat i les qüestions morals i ètiques que la nostra economia ha de tenir en compte per no tornar a caure en les mateixes errades i per sortir de la situació actual decrisi.
No podem entendre quina és la situació actual en el nostre petit bocinet de món, sense mirar una mica enrere. No ens remuntarem als inicis de la història, tan sols retrocedirem una setantena d’anys, per veure com ha variat la situació, i per entendre en quin punt estem ara.
La situació després de la guerra civil espanyola
Un cop finalitzada la cruel guerra que en aquest país va enfrontargermans entre si, i va desfer famílies senceres, encara quedava la pitjor part, un país desfet econòmicament i on la qüestió no era si hi havia diners per comprar, sinó que no hi havia els productes per satisfer les necessitats més bàsiques.
Abans de la guerra Mallorca era una terra eminentment agrícola, amb una escassa indústria. No estava excessivament habitada i tenia molts indrets verges,sobretot a vorera de mar.
En acabar la guerra els escassos recursos econòmics, i la repressió existent cap als que havien pres part pel bàndol que va perdre, propiciaren que la població de la illa patis greus problemes econòmics.
En aquesta època, l’economia s’havia de refer. Els productes bàsics eren escassos i això provocava que molta gent patís fam i necessitat.
A més, es donaven gransdiferències socials, la població es repartia entre uns quants que tenien tot el que era necessari per viure i més, i una gran majoria que patien greus problemes econòmics, no tenien accés als aliments bàsics i, tampoc podien fer front a les greus malalties que provocava la mala nutrició i la mortalitat infantil era molt elevada.
En aquest context, molts habitants de Mallorca varen emigrar cercant unfutur millor.
Dels anys cinquanta al fi de la dictadura .
Els efectes econòmics immediats a la guerra s’havien anat diluint amb el pas del temps i va ser en aquest moment, quan es va començar a veure la capacitat de la illa per convertir-se en zona turística. Així va començar a néixer la indústria turística que va canviar la configuració econòmica de Mallorca. Es començaren a construir hotels,cosa que va fer necessària la vinguda de persones des de la Península per treballar en la construcció i, després en els hotels i restaurants que havien construït. Això va incrementar la renda dels habitants de la Illa i les condicions de vida anaren millorant poc a poc, però també va marcar diferències entre els illencs i els nou vinguts que varen haver de fer un esforç per integrar-se en unasocietat tancada com era la mallorquina d’aquell temps.
En aquests anys la taxa de natalitat es va incrementar molt, i va començar a criar-se una generació d’infants que, tot i que a casa seva no nedaven en l’abundància, els pares treballaven moltes hores per poder donar-los una vida millor que la que ells havien tingut.
A més de que econòmicament el país ja començava a respirar, la dictadura s’anavadebilitant i les noves generacions plantaven cara a tot allò que els seus pares havien hagut d’acceptar sense obrir boca. Va ser la generació dels ideals, de les ganes d’obrir-se al exterior i de millorar la seva situació i equiparar-la a la dels joves estrangers que venien a passar les vacances. Demanaven més justícia social i que no només els senyors tinguessin accés a tot.
El país i els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ECONOM A ACTUAL EN EL PER
  • Situacio actual de la empresa en mexico
  • Situaci N Actual De Frica
  • SITUACI N ACTUAL DE LA TELEVISION
  • actualidad economica
  • La Actual Econom A
  • Actualidad económica
  • Informe Situaci n ACTUAL copia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS