Qüestions sobre l'Univers

Páginas: 8 (1799 palabras) Publicado: 26 de enero de 2014
1.Univers

1. Definició de any llum. Relació amb el km

És una unitat de longitud que s'usa en la divulgació per indicar distàncies astronòmiques, com la distància entre estels i galàxies. Un any llum equival a la distància que la llum recorre en un any, que és aproximadament de 9,46 bilions de quilòmetres, això és, 9,46 × 1015 metres. Més exactament, un any de llum es defineix com ladistància que recorre un fotó, in vacuo i sense la influència de cap camp gravitatori o electromagnètic, en un any julià (365,25 dies o 31.557.600 segons).

2. Què és una estrella?

Un estel, estrella o estrela, o antigament i dialectalment estela, és un astre massiu format per plasma en un equilibri semblant a l'equilibri hidrostàtic, que genera energia mitjançant un procés de fusió nuclear. Elsestels (excepte el sol) apareixen com a punts brillants en el cel nocturn, i fan pampallugues per efecte de l'atmosfera terrestre.

3. Amb quina finalitat es va posar en òrbita el satèl•lit Hipparcos? Quan?

Hipparcos (High Precision Parallax Collecting Satellite), abreviat HIP, va ser un satèl•lit astromètric llançat per l'Agència Espacial Europea (ESA) i dedicat a mesurar el paral•laxi ('efectedel canvi de posició d'un observador respecte de l'objecte observat) i els moviments propis de més de 2,5 milions d'estrelles a menys de 150 pc de laTerra. Els resultats es van publicar en forma d'un catàleg estel•lar conegut com a Catàleg Tycho.

4. Què és una galàxia?

Una galàxia és un conjunt d'estrelles, núvols de gas, planetes, i pols còsmica units gravitatòriament. Una galàxia és unconjunt d'estrelles, núvols de gas, planetes, i pols còsmica units gravitatòriament. Formant part d'una galàxia existeixen subestructures com les nebuloses, els cúmuls estel • lars i els sistemes estel • lars múltiples.




5. Quina diferencia hi ha entre una nebulosa i una galàxia?

A diferència de les galàxies, una nebulosa és una regió del medi interestel•lar format per gas i per pols.Estan formades fonamentalment per hidrogen, l'element químic més abundant en l'univers, amb quasi el 10 % d'heli i quantitats molt petites d'altres substàncies. Tenen una importància cosmològica notable perquè són el lloc dels quals neixen les estrelles per fenòmens decondensació i agregació de matèria, encara que en altres ocasions es tracta de les restes d'una estrella que ha mort.

6. Per quèles galàxies evolucionen?
Per què estàn formades d’estrelles que neixen, creixen i moren.
7. Què són els cúmuls de galàxies?

Un cúmul de galàxies o amàs de galàxies és un conjunt d'estels units per la gravetat que conté des d'algunes galàxies (llavors es parla de "grup") fins a alguns milers. Els cúmuls de galàxies s'integren, a vegades, en estructures més amples, anomenades supercúmuls (Gransestructures galàctiques).

8. A quina galàxia i cúmul de galàxies pertanyem?

A la galàxia de la via làctea i el cúmul de galàxies HCG 87


2.Origen de l’Univers

1. Què és l’efecte Doppler? Quina informació s’obté d’ell en referència al moviment dels astres?

L'efecte Doppler consisteix en la variació de la freqüència de qualsevol ona emesa per un objecte en moviment. Mentre s’acosta,el so es percep més agut i quan s'allunya el so es percep més greu, tot i que sempre està emetent amb el mateix to. En el cas de la llum, si l'objecte s'allunya, la seva llum es desplaça amb longituds d'ona més llargues, i es desplaça cap al vermell. Si l'objecte s'apropa, la seva llum presenta una longitud d'ona més curta, i es desplaça cap al blau. Donat que l'objecte s'està apropant al'observador, les ones que emet estan més a prop unes d'altres i quan s'està allunyant de l'observador les ones estan més lluny les unes de les altres. Per això percebem aquest canvi de tonalitat.
L'efecte Doppler es pot observar en la llum emesa per les galàxies (desplaçament cap al vermell). El fet que el desplaçament cap al vermell sigui més pronunciat en les galàxies més llunyanes, va ajudar a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Teories sobre el final de l'univers
  • Qüestions sobre Geodinámica de la Terra
  • Qüestions sobre la naranja mecànica (valencià)
  • L'univers
  • L'Univers
  • L'univers
  • L'univers
  • L'Univers

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS