qaalpal

Páginas: 18 (4355 palabras) Publicado: 20 de mayo de 2014
1- INTRODUCCIÓ
Presento Catalunya a través del testimoni d'una selecció d'autors i personalitzar de totes les èpoques que han dit o escrit quelcom interessant sobre el nostre país i la seva gent. Només dues condicions han orientat la selecció de la Setantena d'autors: la primera que fossin autors de renom universal, o bé, personalitats àmpliament reconegudes en el seu context cultural. Lasegona condició que havia de complir cada autor i cada text seleccionat és que diguessin quelcom d'interès sobre el nostre país i la seva gent. És a dir, d'una banda, que contribuïssin a donar a conèixer i a valorar la diversitat geogràfica i paisatgística del país i els seus atractius monumentals i culturals. I, de l'altra, que els textos seleccionats contribuïssin a fer entendre les constants que hanpresidit la nostra evolució històrica, com ara la conservació de la llengua i la perseverança en la lluita per preserva la nostra identitat, fet àmpliament reconegut per molts dels autors seleccionats. Catalunya apareix sempre com un país i una societat plenament europeus, que fa de la seva identitat el referent principal.
Faré unes ressenyes i citacions d'una Setantena de personalitatsreconegudes que han parlat de Catalunya i els catalans en algun moment de la seva història, des dels temps de Roma fins al present. Son ells, a través dels seus escrits, els que aniran presentant Catalunya, la seva fesomia, la seva gent i la seva cultura.
Les citacions dels autors seleccionats ho faré en quatre blocs: El país, la terra, la cultura i la gent; mentre que, dins de cada bloc, s'ordenacronològicament, en funció de l'època en què va viure cada autor.
Podríem dir, que el meu treball, mostra com autors com Robert Hughes (escriptor australià, va venir a Barcelona per primera vegada al 1966; des d'aleshores ha quedat seduït per la capital catalana, el seu art, la seva història i el seu gènere de vida. En la introducció al seu llibre sobre Barcelona, obra que ha assolit un gran èxitn'explicava les causes), mostra el sentiment de Catalunya com una entitat cultural diferent dins del conjunt ibèric que es manté. Ha estat una font molt vigorosa per escriptors, arquitectes i artistes, molts dels quals veuen els seus esforços creatius com un rebuig al centralisme, i els seus resultats sovint han transcendit les idees centralistes del “purament local”.
2- SETANTENA DE PERSONALITATS DERENOM UNIVERSAL
2.1- El País
2.1.1- Estrabó. (Grècia, 63 aC-19 dC)
A) Biografia: Historiador i geògraf grec en el llibre tercer de la seva gran obra titulada geografia fa una descripció detallada de la península ibèrica sobretot de la costa mediterrània.
B) Què diu?: El mateix indret on es passa l'Ebre hi ha la colònia de Tortosa. Era el país dels càntabres i corra en direcció sud paral·lel alsPirineus, a través d'una plana àmplia.
Entre les boques de l'Ebre i el darrer contrafort dels monts Pirineus, sobre els quals va ser erigit el trofeu de Pompeu, la primera ciutat és Tarragona. No té port, però és construïda al fons d'un golf i fornida satisfactòriament de tot allò que necessita una ciutat. La seva població, avui dia, no és inferior a les de Carthago Nova, atès que és ben situadaper servir de residència als governadors i que, d'alguna manera, fa el paper de Metròpolis no solament de la banda d'aquí de l'Ebre, sinó també de l'altra banda, respecte a la major part del territori. Finalment els avantatges de la seva situació encara són subratllats per la presència d'illes importants davant la costa, a poca distància i les Gimnèsies(Balears i Eivissa).
C) Què significa?: Estracta d'una de les obres clàssiques més reconegudes per aproximar-se al coneixement de l'actual territori de Catalunya a l'època antiga.
2.1.2- Titus Livi. (Roma, 59 aC-17 dC)
A) Biografia: Historiador romà, des de l'any 27 aC. Es va dedicar a la redacció d'una gran història del poble romà, que abastava des de la fundació de Roma fins l'any 9 aC.
B) Què diu?: El cònsol Marc Porci Cató,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS