Qim Monzo

Páginas: 2 (500 palabras) Publicado: 27 de diciembre de 2012
Quim Monzó
Quim Monzó va nàixer a Barcelona el 1952. Tant la seua primera nove.la, L’udol del griso al caire de les clavegueres (1976) com Self Service (1977), ja s´apuntaven lescaracterístiques del seu món: l’esperit crític, l’univers ciutadà, l’atracció per petites històries fragmentades de personatges anònims i la poetització de mites de la societat de consum. Però Monzó va abandonaraviat els plantejaments experimentalistes d’aquestes primeres obres i va apostar per una narrativa més directa i acostada al lector.
El seu primer recull de contes —Uf, va dir ell— hi ha una evoluciócap a la màxima d’elisió d’elements superflus. Els seus contes es basen en una idea inicial i única, a vegades una sorpresa final, que produeix un gag, una situació còmica, irreverent i absurda, enels primers llibres, més realista i càustica en els darrers. Els motius centrals de la narrativa de Monzó van des de la solitud existencial fins a la reflexió irònica sobre l’escriptura. El segon llibrede contes, Olivetti, Moulinex, Chaffoteaux et Mauri (1980) encara té una certa atmosfera onírica —on predominen temes com el doble, la rebe.lió dels objectes o el trencament de la barrera entre elsespais de la ficció i la realitat—, però en L’illa de Maians (1985) predomina la reflexió sobre el llenguatge i l’acte de l’escriptura, així com la denúncia de les vanitats del món literari. A partirdel primer recull de la dècada següent, El perquè de tot plegat (1993), els seus contes tendeixen a agrupar-se al voltant de dos grans pols temàtics. D’una banda, l’alienació de la vida en parella.Bona part dels relats de Monzó estan dedicats a tipificar tota mena d’actituds i discursos sobre les relacions amoroses a la nostra època. Formes de vida urbana de finals dels setanta i inicis delsvuitanta.
L’altre pol temàtic és la reescriptura en clau irònica o la deformació d’episodis literaris ben coneguts, com La metamorfosi kafkiana, amb un conte en què és l’insecte qui es converteix...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Monza
  • Monze
  • Monze
  • Monze
  • Monze
  • Practica Qim
  • enlaces qim
  • Quim Monzó

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS