Qs de Català

Páginas: 4 (769 palabras) Publicado: 30 de enero de 2014
Q de català
Quins canvis reals presideixen el segle XX i que comporten des del punt de vista social?
Després de l'esclat de la Revolució Francesa (1789)i de la caiguda de l'antic règimaristrocatis, vem entrar en un segle de grans tensions polítiques al llarg del qual s'esdevé la implantació problemàtica de monarquies constitucionals i de repúbliques, com a fórmules més adequades per al governdels estats. També es crea un clima de desconcert i inseguretat que es manifesta en el moviment cultural i artístic del Romanticisme.
La literatura romàntica es converteix en una creació d'altnivell i d'impacte perdurable.
En què es converteixen les editorials i com plantegen la relació amb l'escriptor?
Les editiorals es converteixen en empreses, indústries de l'elaboració i lacomercialització del llibre. Per tant, s'enten la literatura com a negoci en el cual s'ha de guanyar diners.
Per una altra banda esta la narrativa, que el segle XIX dona un impuls definitiu a la novel·la,publicant-la en folletóns a la premsa.
El nou marc econòmic en el què ha de sobreviure l'escriptor el condiciona. Si accepta l'estructura editorial en què s'ha de moure, en moltes ocasions, pot veure laseva activitat literària restringida pels gustos del públic i fins i tot, per la posició vigilant de la censura.
Quins són els condicionants que té la professionalització de l'escriptor?
La novasituació econòmica en què està immers l'escriptor facilita la possibilitat de professionalitzar-se o sigui, el fet d'aconseguir viure d'allò que escriu, però sotmès a les lleis del mercat comercial. Lanovel·la de fulletó, el teatre burgès, el vodevil- comèdia lleugera basada en situacions equívoques o frívoles – i, a la fi, l'activitat periodística permeten donar un cert estatus laboral al literat.Quines reaccions provoca en l'artista el rebuig social i econòmic?
Aquesta desconnexió amb la societat aboca l'artista a l'experiencia del mal del segle,l'expressió del seu malestar davant del món,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Qs 9000
  • qs 9000
  • qs de proceso
  • català
  • Catalan
  • Català
  • Catalo
  • catala

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS