QUATROCCENTO HISTORIA DEL ARTE

Páginas: 9 (2018 palabras) Publicado: 2 de mayo de 2014
El Quattrocento (terme que en castellà significa quatre , pels anys pertanyents al segle XV ) és un dels períodes més importants del panorama artístic europeu . Se situa al llarg de tot el segle XV i és la primera fase del moviment conegut com Renaixement
la seva històriaEl Quattrocento (1401-1500) es va iniciar a Florència impulsat per la família Médici . En aquesta època apareix la figura del'artista i creador en detriment de l'anonimat . Sorgeix el taller del mestre , que és qui rep els encàrrecs dels clients . Aquest fet podria sindicar com el naixement de la categoria d'autor . L'home és l'obra més perfecta de Déu . Es pinta la figura humana independentment del que representi .
En aquest art evolucionen tècniques de pintura , aconseguint la perspectiva , en escultura es torna ala imitació de la clàssica grega i romana , i pel que fa a l'arquitectura hi ha un retorn a les línies de l'art grec i romà .Els màxims exponents d'aquesta època són :
Escultura : els escultors es van interessar per representar el cos humà , com Donatello ( per exemple , al David o Ghiberti en el Sacrifici d'Isaac a les portes del baptisteri de la catedral de Florència .Pintura : aplicar en elsquadres de la perspectiva , representant la profunditat , com Masaccio , Fra Angelico , Sandro Botticelli , Piero della Francesca , Paolo Uccello , Filippo Lippi i Andrea Mantegna .Arquitectura : els arquitectes van buscar el domini de l'espai introduint elements simples i proporcionats , com Filippo Brunelleschi i Leon Battista Alberti .




Els dos trets més característics del Renaixement sónHumanisme .Es tracta , ara , d'un humanisme racional , no l'emotiu de l'Edat Mitjana.
Antropocentrisme : l'home es converteix en el "centre " de tot i és amb referència a ell com
estudia tot l'àmbit de l'existència.
Individualisme : L'home es defineix per la seva individualitat en tots els plans de la vida . el nou ideal és l'home complet , harmònicament desenvolupat en totes les sevesfacultats del cos i del esperit .
Valoració de la razón. - Davant del sobrenaturalisme medieval en què l'home havia sotmès
seva iniciativa al pensament religiós , l'home renaixentista confia en la raó humana com a font autònoma de coneixements, capaç de trobar noves veritats i de desenvolupar per si sol els diferents àmbits del saber .
Es produeix una dissociació entre cristianisme i cultura laica ,que no és anticristiana sinó que els intel · lectuals de l'època s'emancipen del monopoli exercit per l'Església desenvolupant una cultura racionalista i un esperit crític .
Aquest humanisme va estar encoratjat per la difusió de la cultura clàssica , la investigació de textos antics , de les llengües llatina i grega , excavacions arqueològiques , etc . És una resurrecció del passat clàssicconsiderat com a origen de la civilització , per això va comptar amb el gran invent de la impremta que va contribuir a la difusió de les idees .
També va ser important l'aportació que van fer els intel · lectuals que van fugir de
Constantinoble ( actual Istanbul ) en caure la ciutat sota el poder dels turcs
Naturalisme. Es valora la natura en si mateixa, no pel que fa creada per Déu. S'estudiasense connotacions religioses, investigant i tractant de determinar les lleis físiques per les quals es regeix. Es promouen les investigacions científiques i tècniques (descobriments geogràfics, la impremta) Culte a la vida i amor a la natura



Característiques generals .ARQUITECTURA
L'arquitectura abandona la verticalitat gòtica , l'escultura s'independitza de l'arquitectura i
busca un cànono prototip de bellesa humana , en pintura s'aconsegueix el domini de l'espai i del volum .L'arquitectura renaixentista és una creació típicament italiana i pressuposa en l'arquitecte 1sòlida formació científica al tractar-se d' un art cultural .
Els arquitectes se senten animats pel desig de trencar amb l'estètica medieval . Enfront de la
ambigüitat de les formes gòtiques oposen les formes i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Arte Renacentista Quatroccento 2Bach
  • Arte Del Quatroccento
  • ARTE DEL QUATROCCENTO
  • Historia del arte Arte gotico
  • Historia del arte Arte en India
  • Historia del arte
  • Arte islámico, historia del arte
  • Historia del arte

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS