Que Es La Flexibilitat?

Páginas: 9 (2190 palabras) Publicado: 9 de octubre de 2012
6.LA FLEXIBILITAT


6.1. QUÈ ÉS?


Observa detingudament la imatge d’una gimnasta realitzant els seus bells moviments. Sens dubte, adopta unes postures molt difícils. Ella ha aconseguit preparar el seu organisme per a l’execució de moviments tan extrems que resulten impossibles per a qualsevol altra persona. Com ho ha fet? Quina és la capacitat física que li permet adoptar aquestes posturestan inverosímils? LA FLEXIBILITAT.
La flexibilitat és, doncs, la qualitat física que ens permet realitzar moviments en tota la seva amplitud amb alguna o diverses articulacions del nostre cos sense fer-nos mal (sense lesionar-nos), gràcies a la mobilitat articular i a l’elasticitat dels teixits musculars. O dit d’una altra manera, la capacitat d’extensió màxima d’un moviment en una-esarticulacions determinades.
No hem de confondre la flexibilitat amb l’elasticitat.
L’elasticitat és la capacitat que té un cos de retornar a la seva posició de repòs una vegada cessen les forces que l’han deformat. Per tant, la flexibilitat i l’elasticitat no són sinònims i en alguns casos poden ser conceptes que s’oposen. L’excessiva capacitat d’extensibilitat múscul - lligamentosa pot anar endetriment d’una bona capacitat elàstica o de resposta ràpida del múscul.


Per tant, no hem de confondre laxitud de lligaments amb elasticitat muscular. Si algunes persones presenten una certa laxitud en les articulacions, com pot passar a persones que no fan esport, cap dels músculs estàtics és realment elàstic.

Sovint acostumem a pensar que la flexibilitat és una qualitat física poc important.Res menys cert.


Mantenir o millorar la flexibilitat, per a què?

• Per desplaçar-se més ràpid, ja que la velocitat de desplaçament depèn, entre d’altres coses, de la freqüència i de l’amplitud de la gambada.
• Per exercir millor la nostra força. No només perquè un múscul més elàstic pot contraure’s amb un recorregut més ampli, sinó perquè un antagonista que s’estén fàcilment permet mésllibertat de moviment.
• Per evitar lesions. No només lesions musculars, sinó també articulars. Un membre flexible pateix menys les exigències màximes. Les lesions esportives són menys freqüents en els esportistes amb un bon índex de flexibilitat.
• Per ser esportista. Cada esport necessita una flexibilitat específica, però tots la necessiten. Per exemple, per passar les tanques l’atletisme,per fer un xut a porteria, per realitzar un cop de peu de taekwondo, per fer ballet...
• Us evitarà problemes osteoarticulars i reumatològics quan sigueu vells i us permetrà mantenir-vos actius, millorant la vostra qualitat de vida.
• Perquè millora el coneixement del propi cos i ens proporciona una sensació agradable de benestar i amplitud de moviments.

Els exercicis de flexibilitat són elpont entre la vida sedentària i l’activa; gràcies a ells els músculs es mantenen flexibles i se'ls prepara per al moviment, ajudant-los a fer el canvi diari de la inactivitat a l’activitat vigorosa sense esforç violent. Fets abans i després de qualsevol activitat física ajuden a mantenir-se flexible i evitar lesions comuns.
Aquests exercicis són fàcils però si no es fan correctament poden fer mésmal que bé. Quan l’estirament és correcte, la sensació és agradable. No es tracta de batre marques; els exercicis s’han d’adaptar a l’estructura muscular, flexibilitat i graus de tensió de cada un. La clau de l’èxit està en la regularitat i la moderació. L’objectiu és reduir la tensió muscular i aconseguir un moviment més lliure, sense pretendre una flexibilitat extrema que acabi fent mal.Observant els animals podem aprendre molt: s’estiren de manera espontània, sense excedir-se, preparant els músculs que faran servir.




6.2. TIPUS DE FLEXIBILITAT

• En relació a l’especialitat esportiva practicada
- GENERAL:referent a què tot esportista ha de tenir un bon nivell de mobilitat en les seves articulacions i d’elasticitat en els seus músculs
- ESPECÍFICA: la necessària...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Flexibilitat
  • Flexibilitat
  • Flexibilitat
  • flexibilitat
  • Flexibilitat
  • La Flexibilitat
  • Jocs de flexibilitat
  • Treball Flexibilitat

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS