que es la genètica

Páginas: 9 (2147 palabras) Publicado: 13 de septiembre de 2014




LA GENÈTICA







Què és la Genètica?
 La Genètica és la branca de la Biologia que tracta de que busca entendre la herència biològica que es transmet de generació en generació.
La ciència moderna de la genètica, que aspira a comprendre el procés de l'herència, començà amb el treball de Gregor Mendel a mitjans del segle XIX. Tot i que no coneixia la base física de l'herència,Mendel observà que els organismes hereten caràcters de manera diferenciada, aquestes unitats bàsiques de l'herència són actualment denominades gens.
L'ADN és la base molecular de l'herència. Cada cadena d'ADN és una cadena de nucleòtids, formats per una base nitrogenada, un àcid fosfòric i una pentosa, que encaixen al centre per formar una cosa semblant als esglaons d'una escala de cargol.
Elsgens corresponen a regions de l'ADN, una molècula composta d'una cadena de quatre tipus diferents de nucleòtids, la seqüència d'aquests nucleòtids és la informació genètica que hereten els organismes. L'ADN existeix naturalment en forma bicatenària, és a dir, en dues cadenes en què els nucleòtids d'una cadena complementen els de l'altra. Cada cadena pot fer de plantilla per la creació d'una novacadena complementària, aquest és el mètode físic per la creació de còpies de gens que poden ser heretats.
La seqüència de nucleòtids d'un gen és traduïda per les cèl·lules per produir una cadena d'aminoàcids, creant proteïnes, l'ordre dels aminoàcids en una proteïna es correspon amb l'ordre dels nucleòtids del gen. Això rep el nom de codi genètic. Els aminoàcids d'una proteïna determinen com esplega en una forma tridimensional; aquesta estructura és la responsable, al seu torn, del funcionament de la proteïna. Les proteïnes executen gairebé totes les funcions que les cèl·lules necessiten per viure. Un canvi en l'ADN d'un gen pot canviar els aminoàcids d'una proteïna, canviant-ne la forma i la funció; això pot tenir un efecte dràstic sobre la cèl·lula i l'organisme en conjunt. Dos altresfactors que poden variar la forma de la proteïna són el pH i la temperatura.
Tot i que la genètica juga un paper significatiu en l'aparença i el comportament dels organismes, és la combinació de la genètica amb les experiències de l'organisme la que determina el resultat final. Per exemple, mentre que els gens juguen un paper en la determinació de l'alçada d'una persona, la nutrició i la salutd'aquesta persona durant la infantesa també juguen un paper important.Genètica clàssica :
La genètica clàssica o mendeliana és la genètica més simple que parla sobre trets hereditaris. I és una part de la genètica que s'ocupa dels fenòmens macroscòpics i individuals de l'herència biològica. 
Genètica molecular:
La genètica molecular és un camp de la biologia que estudia l'estructura i funciódels gens a nivell molecular. Aquest camp estudia com els gens són transferits de generació en generació. La genètica molecular utilitza mètodes de la genètica i de la biologia molecular. Una àrea important dins la genètica molecular és l'ús de la informació molecular per a determinar els patrons de descendència, així com la correcte classificació científica dels organismes, anomenada sistemàticamolecular.
Genètica de poblacions:
La genètica de poblacions és la ciència que tracta dels principis i processos que expliquen l'Evolució Biològica. Estudi de l'herència col · lectiva i la variació en els organismes que habiten una àrea o regió.
• Caràcter: Cadascuna de les particularitats morfològiques o fisiològiques d'un ésser viu (color de ulls , de pèl , forma de la llavor...)
• Gen: Fragmentd'ADN (porció de cromosoma) que conté informació per a un caràcter. Mendel el va anomenar factor hereditari.
• Locus: Lloc que ocupa un gen en el cromosoma. (en plural, loci )
• Al·lel: Cadascuna de les formes alternatives que pot presentar un gen determinat. (El gen que informa sobre el color d'ulls pot determinar que siguin blaus o castanys). Si hi ha més de dos al·lels per a un gen es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Genética
  • Genetica
  • Genetica
  • Genetica
  • Genetica
  • La Genetica
  • genetica
  • genetica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS