Queestionari CosmosVIII

Páginas: 7 (1538 palabras) Publicado: 25 de abril de 2015
Elena Mendoza

CMC: Qüestionari : Cosmos VIII: Una voz en la fuga cósmica

1. Explica la llegenda dels Heike i la seva relació amb l’evolució dels crancs d’aquesta zona:

Al segle XII els guerrers Heike governaven el Japó. El seu cap, l'emperador del Japó, era Antoku, un nen de 7 anys. La seva àvia, la dama Nii, era la seva tutora. Els Heike van tenir una violenta guerra contra els Genji, unaltre clan de samurais. Tots dos bàndols s'atribuïen drets ancestrals per al tro imperial. La batalla decisiva va tenir lloc a Dan-no-ura, al mar interior del Japó, el 24 d'Abril de l'any 1185. Els Heike van ser derrotats. En veure perduda la seva causa, els que havien sobreviscut es van llençar al mar i es van ofegar. L'àvia de l'emperador no es va deixar capturar pels Genji. Antoku li preguntà ala seva àvia a on el portava. Ella va mirar el nen i el consolà, amb llàgrimes als ulls. Plorant, el nen va juntar les seves mans. Primer va mirar cap a l'est per acomiadar-se del déu Bise, i després cap a l'oest per resar al Buda Amida. La dama Nii el va agafar en braços i dient "En l'oceà està el nostre regne" s'enfonsà amb ell sota el mar.

La destrucció dels Heike va ser el final d'un govern de30 anys. Els Heike gairebé van desaparèixer de la història. Solament van sobreviure 43 dones. Aquestes i els seus fills van crear un festival per commemorar la batalla: fins l'actualitat, el 24 d'Abril de cada any els seus descendents van al mausoleu d'Akama dedicat a Antoku, "l'emperador ofegat als 7 anys". Allà realitzen una cerimònia recordant la vida i mort dels guerrers Heike.

Però aquestallegenda té un misteri. Es diu que els samurais Heike encara es troben al mar interior japonès en forma de crancs, ja que els crancs locals tenen unes curioses marques al dors. Els dibuixos semblen rostres humans amb els trets facials agressius d'un samurai típic del Japó medieval. Actualment, quan els pescadors troben un d'aquests exemplars de cranc, els tornen al mar, commemorant els fets de labatalla de Dan-no-ura. Com és possible que el rostre d'un guerrer es gravi en el dors d'un cranc? Es podria pensar que van estar els humans els que el van gravar, però com? De fet, aquest dibuix és fruit de l'anomenada selecció artificial, que expliquem a la pregunta següent.

2. Posa exemples d’animals obtinguts per selecció artificial

Els crancs de Heike són un exemple d'animals obtinguts perselecció artificial. Suposem que entre els ancestres dels actuals crancs amb aquest curiós dibuix a la closca, va sorgir un cranc el dors del qual s'assemblava lleugerament a un rostre. Quan van començar a aparèixer aquests crancs, es va establir un procés de selecció: els crancs que tenien una closca comú es destinnaven a l'alimentació humana, mentre que quan els pescadors trobaven un d'aquestsexemplars de cranc amb un dibuix semblant a una cara al dors, eren tornats al mar, commemorant els fets de la batalla de Dan-no-ura, de manera que produïen descendència que heredaria la mateixa closca. Així, els crancs amb rostres a les seves closques van sobreviure preferentment, i curiosament aquesta mena de rostre va anar evolucionant fins avui, que s'assembla sorprenentment al d'un samurai. Elresultat és una gran quantitat de crancs amb dibuixos a la seva closca que semblen guerrers.

Però aquest no és un cas aïllat de selecció artificial: els homes han seleccionat deliberadament durant milers d'anys les plantes i animals que han de viure i les que han de morir. Fa deu mil anys no hi havia vaques lleteres o gossos de caça, per exemple. Va ser l'home el que va començar a controlar lacriança d'aquests animals. Vam procurar que algunes varietats les propietats de les quals consideràvem favorables es reproduïssin amb preferència respecte les altres. Quan l'humà va desitjar un gos que ens ajudés a controlar un ramat d'ovelles, va seleccionar races que eren intel·ligents, obedients i que mostraven un cert talent amb el ramat. El mateix passa amb les vaques: la facilitat de les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • LA VISTA Queestionari

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS