Quiero querer

Páginas: 3 (616 palabras) Publicado: 3 de enero de 2012
L'EMPIRISME I DAVID HUME (1711-1776)
[pic]
L'Empirisme és un moviment filosòfic que es desenvolupa a la segona meitat del s. XVIIè i durant tot el s.XVIIIè a les Illes Britàniques (Anglaterra,Escòcia i Irlanda). Formen part d'aquest moviment: LOCKE , BERKELEY , HUME.
Però l'empirisme, com a moviment filosòfic, es fa ressò d'una llarga tradició britànica. Entre els seus antecedents podemesmentar el nominalista Guillem d'Occam (Medieval: S.XIVè).També recull la teoria de la ciència de Bacon (Renaixement) i la teoria política de Hobbes, autor del llibre "Leviathan o l'Estat" pels aspectesètics i polítics.
La paraula "Empirisme" prové del grec empíria o empeireia que significa: "experiència". Els empiristes diuen que el coneixement racional no depèn de la suposada existència d'ideesinnates, sinó que es fonamenta en l'experiència, en el concret, o (en expressió de Locke) "en el comerç amb el món". No hi ha raó que pugui prescindir del coneixement sensible, la raó humana no ésautosuficient sinó que depèn de la sensibilitat.
S'ha dit alguna vegada que l'empirisme constitueix un racionalisme extrem. Recordem que la primera regla del mètode cartesià és l'evidència: només és veritatallò que coneixem d'una manera evident (clara i distinta). Doncs bé, els empiristes afirmen que mai una idea innata no pot ser evident: l'evidència només pot provenir dels sentits. L'empirismereivindica sempre la primacia de la pràctica, i per tant de l'experiència, sensible com a fonament de la raó.
Com a moviment, podem assenyalar quatre grans idees en el conjunt de l'empirisme:
1.-Lanegació de qualsevol mena d'idees innates:
No hi ha cap coneixement que pugui ser independent de l'experiència, no hi ha cap coneixement que pugui ser independent de les dades sensibles.
Cada idea quetenim per abstracta que pugui semblar ha de posseir un fonament en el coneixement aportat pels sentits.
Els empiristes defensen, tots, la teoria de la Tabula Rasa: el llenç en blanc. Quan naixem som...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Querido Santa Quiero un hogar
  • QUERIDO SANTA QUIERO UN HOGAR
  • Si quieres que ella te quera
  • Te quiero como a nadie he querido
  • Resumen quiero Paul Querida Susi
  • ¿Somos quienes de verdad queremos ser, o solo somos lo que el sistema quiere que seamos?
  • Querido Yo
  • Sin Querer, Queriendo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS