Quimica

Páginas: 12 (2874 palabras) Publicado: 27 de noviembre de 2013
QUÍMICA
UNITAT 10: LA MATÈRIA
1. INTRODUCCIÓ: Conceptes bàsics.
a) Ciència: conjunt de coneixements que la humanitat ha descobert en resposta a la curiositat i inquietud per conèixer els mecanismes de funcionament dels medis que ens envolten.
La ciència utilitza unes pautes de treball que anomenem “mètode científic”, on una de les etapes és el disseny experimental, pel que les disciplinesde física i química són experimentals i pràctiques.
b) Canvi físic: existeix un canvi físic quan es produeix una transformació sense que canvien les propietats ni la naturalesa de les substàncies que intervenen.
En són exemples tots els canvis d’estat d’agregació físics (fusió, ebullició, evaporació,...), trencament d’un paper, donar un colp a terra (soroll), processos de separació de mescles(separació magnètica, filtració, decantació,...), etc.
L’estudi d’aquests canvis és l’objectiu de la física.
b) Canvi químic: existeix un canvi químic quan una transformació varia les propietats i la naturalesa de les substancies que intervenen.
En són exemples la combustió d’un paper, l’oxidació d’un clau, la fermentació de la llet, etc.
L’estudi d’aquests canvis és l’objectiu de la química.Podem dir que la química estudia la matèria la seva composició, les propietats que presenta i les seves transformacions.
c) Matèria: tot allò que ens envolta, és tangible (posseeix massa i volum). La massa i el volum són propietats de la matèria, per tant, serveixen per definir-la.
d) Sistema material: és una porció de matèria separada de la resta, la qual serà l’objectiu immediat del nostreestudi experimental.
e) Classificació de la matèria:
Substàncies pures: són aquells que tenen una proporció fixa i definida. Presenten unes propietats específiques que aprofiten per poder identificar-les.
1) Compostos: substàncies pures formades per diversos elements units químicament. Són exemples: H2O, HNO3, H2SO4, CH4, etc. Els elements que formen part dels compostos poden separar-semitjançant mètodes químics.
2) Elements: són substàncies pures que ja no poden separar-se en altres mes simples per procediments químics. Són exemples: H, Li, Fe, Co, Ni, etc.



Mescles: a la natura no trobem les substancies separades en el seu estat pur tret d’alguns elements. Normalment totes elles estan barrejades, i aquestes barreges o mescles poden existir en diferent proporció. Les mescles lespodem separar per mitjà de mètodes o procediments físics. La podem classificar en:
1. Mescles heterogènies: són aquelles on podem distingir els components que la formen a simple vista o ajudats del microscopi òptic. En són exemples la paella, el marbre, la sorra de la mar, etc.
2. Mescles homogènies: són aquelles on no es pot distingir els components que la formen a simple vista o amb l’ajudad’un microscopi òptic. En són exemples dissolucions que no superen el límit de solubilitat, aleacions, l’aire, etc.
f) Propietats de la matèria.
Propietats generals: aquelles que les presenten qualsevol tipus de matèria, com la massa i el volum. S’utilitzen per a definir-la.
Propietats específiques o característiques: aquelles que presenten un grup reduït de substàncies o una única substància,per la qual cosa aquestes propietats són utilitzades en els mètodes de separació i identificació de les substàncies.
Propietats extensives: aquelles que depenen de la quantitat de matèria present. En són exemples la massa, els volum, l’energia interna, etc.
Propietats intensives: aquelles que no depenen de la quantitat de matèria present. En són exemples totes les temperatures de canvi d’estat(específiques per a cada substància), la densitat, etc.
2. CANVIS QUÍMICS: Lleis Ponderals.
a) Canvi químic o reacció química. Aquell en que a partir d’unes substancies pures amb unes propietats pròpies i específiques, s’obté unes substàncies finals, anomenades productes de reacció, amb unes propietats diferents a les dels reactius. Es tracta llavors d’una reorganització dels elements que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Quimica quimica
  • quimicos y quimica
  • Quimica
  • Quimico
  • Quimica
  • Quimica
  • Quimica
  • Quimica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS