química

Páginas: 12 (2782 palabras) Publicado: 30 de octubre de 2013
QUÍMICA :
1. La recerca d’un model per a l’àtom
1.1 Introducció. Les teories antigues fins al segle XIX
Fa més de 2500 anys que els grecs es preguntaven respecte la natura de la matèria.
Uns creien que la matèria era contínua. D’altres, com Demòcrit creien que hi havia un punt on no es podia dividir més. Aquestes partícules límit indivisibles, les anomenaren àtoms. Però ningú no va fer cas aDemòcrit fins més de 2000 anys després. Aristòtil deia que hi havia 4 elements: aigua, aire, foc i terra i que aquests combinats formaven la matèria.
Robert Boyle: primer químic que trenca la tradició alquimista, precursor de la química moderna. “The Sceptical Chemist”, estableix concepte científic de creure en allò que es pot demostrar. La química comença a ser ciència.
Antoine LaurentLavoisier: pare de la química moderna. Va introduir les balances en les mesures de les reaccions químiques i va establir La llei de la conservació de la massa.
2. Els models de l’àtom al llarg de la història
Teoria atòmica de Dalton: John Dalton, a partir de les lleis de química conegudes, va establir la teoria atòmica (en honor a Demòcrit). Si es conservava la massa i la combinació de dos elementsera en una proporció fixa de pes, significava que la matèria estava composta per els que va anomenar Àtoms. Els principis fonamentals d’aquesta teoria són: la matèria està formada per petites partícules esfèriques indivisibles i massisses anomenades àtoms, hi ha diferents tipus d’àtoms que es distingeixen per la seva massa i les seves propietats, un element és un tipus de substància que té tots elsseus àtoms iguals. Les partícules formades per més d’un àtom són anomenades molècules, en les transformacions químiques, els àtoms passen d’unes molècules a unes altres, però no hi ha variació ni en el nombre d’àtoms ni en la seva massa.
El descobriment de les partícules subatòmiques: Raigs catòdics i raigs canals. Model atòmic de Thomson
En aquella època se sabia que la matèria ordinària eraneutra, però es podia carregar, i que entre diferents càrregues es produeix una força d’atracció. Dalton suposava que l’àtom estava constituït per àtoms i que pel fet de fregar aconseguíem potser arrencar algun àtom, però la matèria es mantenia neutra.
Plucker va tancar gas en un tub i el va sotmetre a una forta diferència de potencial, llavors el gas es va tornant conductor i el tub s’il·luminaamb una llum que depèn del gas. Va descobrir una radiació misteriosa que va ser estudiada per Thomson, entre altres. Van descobrir que la radiació es propaga en línia recta i es molt energètica. Goldstein pensava que era una forma de llum i Crookes pensava que eren partícules molt ràpides. Les experiències posteriors donaren la raó a la segona hipòtesi.
1890 - Thomson estudia l’efecte que elscamps elèctrics grans i els camps magnètics intensos provocaven en la radiació, i anomena aquesta radiació raigs catòdics (conjunt d’electrons de càrrega negativa, són els mateixos a tots els elements, i surten de l’interior dels àtoms).
Model atòmic de Thomson : l’àtom és una esfera compacte i uniforme amb una càrrega + repartida per tota la superfície i amb electrons (-) a l’interior.Descoberta del nucli atòmic: Model atòmic de Rutherford
La radioactivitat: Becquerel va descobrir casualment la radioactivitat. En un calaix guardava unes plaques fotogràfiques i un tros de minera d’urani, i es va adonar que les plaques estaven velades, com si haguessin estat exposades a la llum. Els Currie van comprovar que l’urani emetia radiacions i van descobrir que el poloni i el radi tenien lamateixa propietat. La radioactivitat natural és el procés d’emissió espontània de partícules i d’energia per part de nuclis inestables quan es transformen en altres nuclis.
Els tipus de radioactivitat natural més importants són:
Partícules alfa “α”: paquet format per dos protons i dos neutrons amb càrrega + que surten del nucli a molta velocitat.
Partícules beta “β”: electrons que surten del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Quimica quimica
  • quimicos y quimica
  • Quimica
  • Quimico
  • Quimica
  • Quimica
  • Quimica
  • Quimica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS