Qüestionari Màrius Torres

Páginas: 7 (1539 palabras) Publicado: 16 de abril de 2013
Qüestionari de Màrius Torres
1. Contextualitza històricament i literàriament l’obre de Marius Torres.
Marius Torres va néixer a Lleida, al primer terç del s. XX, l’any 1910 i va morir a Sant Quirze Safaja l’any 1942. Viu a Lleida una infància tranquil·la, envoltat de tota l’atenció que procura una família benestant i culta. Aprèn a tocar el piano, llegeix i escriu poemes d’amagat, estudia alLiceu Escolar de Lleida, centre pioner en pedagogia moderna. D’avi i pare metges, ell serà la tercera generació que estudiarà i, encara exercirà durant un parells d’anys, aquesta professió. Malalt de tuberculosi, passarà  els darrers 7 anys de la seva vida (amb petites escapades) al Sanatori de Puig d’Olena on morí el dia 20 de desembre del 42, als 32 anys.
Els anys que li toquen viure a MàriusTorres són anys convulsos plens d’esdeveniments dolorosos, amb alguns parèntesis de pau i creixement social;
El poeta neix un any després de la Setmana Tràgica. Segueix una època de progrés amb la unió de les diputacions i la creació de  la Mancomunitat. L’any 1923, la dictadura de Primo de Rivera. L’any 1931 s’instaura la República 1933- 34, el Bienni negre: la sublevació de sectors d’esquerra ola dita Revolució d’octubre al 1934. El front popular guanya les eleccions el febrer de 1936. El cop d’estat del general Franco el mateix any. El 26 de gener de 1939, Radio Associació canvia de veu: s’emet l’ “Ordeno i mando” franquista sobre la ciutat de Barcelona. Comença la dictadura i l’exili de milers i milers de vençuts. El setembre de 1939 comença la segona guerra mundial que no finalitzaràfins l’any 1945.
Si contextualitzem l’obre literària de Torres s’ha de dir que principalment segueix/s’influencia per dos grans tendències: per una banda gràcies al Post simbolisme, on s’influencia per els retòrics, segueix la tradició del Noucentisme, i de simbolistes francesos com Baudelaire (creador del simbolisme).
L’altra gran tendència que segueix Màrius són els Avantguardes, terroristes,que són aquells que trenquen la tradició de renovar els mecanismes d’expressió.

2. Indiqueu el procés evolutiu de Màrius Torres com a poeta.
Màrius Torres té dues grans etapes:
La primera etapa es situa abans de la malaltia que va patir anomenada tuberculosi. En aquesta etapa el poeta va estudiar per ser metge i finalment va acabar exercint com a metge. Màrius té una família de classebenestant, plena d’intel·lectuals. Aquesta família políticament és d’esquerres progressistes i laica. Durant aquesta etapa Màrius Torres comença a tenir un gran interès per la literatura i la música. Amb el pas dels anys l’autor col·labora en algunes revistes amb un pseudònim
La segona etapa de Màrius Torres comença marcada per la seva malaltia. L’any 1935 va ingressar per culpa de la tuberculosi alsanatori de Ruis d’Olena. A partir d’aqui l’autor pateix/viu diverses èpoques; La primera època està centrada en lectures de medicina i literatura i comença a fer algunes escriptures relacionades amb aquests temes. Durant la segona època escriu poesia simbolista centrada en elements de la natura. Les obres d’aquesta època es caracteritzen per l’expressió dels sentiments i pors del poeta explicatsdes del distanciament.
Finalment la tercera època, també anomenada etapa cívica. En aquesta etapa (quan finalitza la Guerra Civil Espanyola l’any1939) les obres de l’autor tracten s’obre temes filosòfics i més socials.

3. Assenyaleu les característiques principals de la poesia de Torres en relació al moviment simbolista. Com l’influencia i com el desenvolupa en la seva poètica?
Màrius Torrescom ja em dit en un poeta on durant una etapa es decanta per realitzar per una poesia simbolista. Aquesta poesia simbolista es caracteritza per l’expressió del jo sense descriure directament els sentiments. Aquests sentiments transmesos es descriuen a partir dels símbols.
La seva obra literària es caracteritza per rigor tècnic i formal dels poemes, es constitueix a partir de la recerca individual...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Marius Torres
  • marius torres
  • marius torres
  • Marius torres
  • marius torres
  • Màrius torres
  • Màrius Torres
  • Antologia Poetica Marius Torres

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS