Règim Jurídic De La Comunicació Pac1

Páginas: 7 (1623 palabras) Publicado: 13 de octubre de 2012
Grau en Comunicació 1er semestre curs 2010-11

Solucionari PAC 1
Règim jurídic de la comunicació
1. Els continguts que estan difonent, tant La Voz de los Monegros com els Bellver, s'empararien en el dret a la llibertat d'informació o d'expressió? En relació amb aquest cas, com es diferenciarien? Els continguts de La Voz de los Monegros s'enquadrarien en la llibertat d'informació. I els delsBellver, en la llibertat d'expressió. El dret a la llibertat d'expressió i el dret a la llibertat d'informació estan íntimament interconnectats i vinculats en el seu origen. I així es recull tant en la normativa nacional (Constitució Espanyola de 1978, article 20) com en la internacional (Declaració Universal de Drets Humans de 1948, art. 19). Aquesta connexió s'explica, lògicament, perquè ambdósdrets estan íntimament lligats a la llibertat ideològica i d'opinió, i al seu correcte exercici al si d'una societat democràtica i plural. Tanmateix, ambdós drets tenen característiques i requisits diferents en consideració a les finalitats concretes a què serveixen. El dret a la llibertat d'informació es refereix a la manifestació de fets o a esdeveniments que realment s'hagin esdevingut i que,per tant, admeten la prova de la seva veracitat. En aquest supòsit, això seria justament el que, suposadament, estaria fent La Voz de los Monegros en informar (Proves 1 i 2) sobre uns fets, suposadament veraços i d'interès públic. El dret a la llibertat d'expressió fa referència a la lliure difusió d'idees abstractes, pensaments, opinions, crítiques o judicis de valor que per la seva pròpianaturalesa plural no són susceptibles de prova, ja que emanen de la pròpia creativitat de la persona. I això seria justament el que estarien fent els Bellver (en la prova 3): la comunicació d'un pensament o crítica. No la comunicació d'informació en sentit estricte. Sense perjudici de l'anterior, ni la llibertat d'informació ni la d'expressió són drets absoluts ni il·limitats, i un exercici “excessiu" oincorrecte d'ambdós pot portar conseqüències legals1, tal com veurem en les següents respostes. 2. Té el Sr. Jaló dret a l'honor com a inventor i empresari? O, únicament en la seva esfera privada?

1

Art. 20.1.de la Constitució Espanyola de 1978 Es reconeixen i protegeixen els drets: A expressar i difondre lliurement els pensaments, idees i opinions mitjançant la paraula, l'escrit o qualsevolaltre mitjà de reproducció. A la producció i creació literària, artística, científica i tècnica. A la llibertat de càtedra. A comunicar o rebre lliurement informació veraç per qualsevol mitjà de difusió. La Llei regularà el dret a la clàusula de consciència i al secret professional a l'exercici d'aquestes llibertats. 2. L'exercici d'aquests drets no es pot restringir mitjançant cap tipus decensura prèvia. 3. La Llei regularà l'organització i el control parlamentari dels mitjans de comunicació social dependents de l'Estat o de qualsevol ens públic i garantirà l'accés als esmentats mitjans dels grups socials i polítics significatius, respectant el pluralisme de la societat i de les diverses llengües d'Espanya. 4. Aquestes llibertats tenen el seu límit en el respecte als drets reconeguts enaquest Títol, en els preceptes de les Lleis que el desenvolupen i, especialment, en el dret a l'honor, a la intimitat, a la pròpia imatge i a la protecció de la joventut i de la infància.

1

Grau en Comunicació 1er semestre curs 2010-11

El dret a l'honor es reconeix també respecte a l'esfera professional o empresarial de les persones, i fins i tot a les empreses o persones jurídiques. Ésa dir, el dret a l'honor no només protegeix a les persones (físiques) i en relació amb la seva esfera privada. Si bé és cert que els Tribunals van ser inicialment reticents o vacil·lants a estendre i atorgar a les empreses i professionals la protecció a l'honor una vegada aprovada la Llei Orgànica 1/1982, de 5 de maig, de Protecció Civil del Dret a l'Honor, a la Intimitat Personal i Familiar i a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pac 1 Regim juridic de la comunicació UOC
  • Règim Jurídic de la Comunicació
  • PAC1 TEORIES DE LA COMUNICACIO Ad
  • Teories de la Comunicació PAC1 UOC
  • Règim jurídic del mercat
  • PAC1 TEORIES DE LA COMUNICACIO Aa
  • PAC1
  • Pac1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS