Raigs X

Páginas: 3 (594 palabras) Publicado: 30 de enero de 2013
RAIGS X

Els raigs X: definició i naturalesa

Els raigs X són radiacions electromagnètiques i invisibles que van ser descobertes al 1895 per Wilhelm Conrad Roentgen. És una radiació penetrantque vol dir que pot travessar alguns cossos opacs, gràcies a aquesta particularitat podem aplicar aquesta tècnica a la medicina.
La radiació es produeix emetent electrons a altes velocitats a un puntdeterminat. Part d’aquesta energia es perd en forma de calor, però la resta provoca canvis en els àtoms de la mostra que estem bombardejant, així provocant el que anomenem RAIGS X. Aquests canvis sóndeguts a que els electrons que venen amb tanta acceleració, frenen en sec quan impacten amb l’àtom i tenen tanta energia que expulsen els electrons de cap a nivells energètics superiors. A causad’aquest fenomen, un electró cau des d’un nivell energètic superior omplint el buit als nivells inferiors i en el procés emet un fotó de raigs X. Així, els raigs X corresponen a les transicions de nivellenergètic ( de nivell fonamental a un nivell excitat) dels electrons d’un mateix àtom.
Una de les característiques les raigs X és que tenen menor longitud d’ona que la llum (des de 10 nm fins a 0,001nm). A més, a menor longitud d’ona major és la seva energia i per tant incrementa el poder de penetració.

Classificació dels raigs X segons la seva longitud d’ona:
- Raigs X Tous: quan la sevalongitud d’ona és major i per tant es troba a prop de la franja de radiació ultraviolada. Aquests tenir menor poder de penetració.
- Raigs X Durs: quan la seva longitud d’ona és menor i estan a propinclús es poden arribar a sobreposar a les radiacions gamma. Tenen un poder de penetració més alt.

Espectre de difracció de la llum
Espectre de difracció de la llum

* Raigs Blancs: són raigs Xcompostes per una barreja de radiacions amb diferents longituds d’ona.
* Raigs Monocromàtics: són raigs X formats per radiació amb única longitud d’ona.
Els raigs X són una radiació...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • los x en los x
  • X
  • x
  • nose X
  • X
  • X
  • X Y Y DE
  • X No se

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS