Ramon Llull

Páginas: 5 (1099 palabras) Publicado: 13 de diciembre de 2014
Ramon Llull
Ramon Llull (Mallorca 1232-1316) va ser un rellevant escriptor polifacètic, místic, teòleg, filòsof, professor i missioner mallorquí del segle XIII. La seva obra escrita és la més extensa produïda per un sol autor medieval i la va escriure en llatí, occità, català i àrab. És considerat, el primer autor literari rellevant en català i el primer autor medieval en fer servir una llenguaromànica per transmetre coneixements filosòfics, teològics i místics.
Va pertànyer a una família noble catalana, es va casar, va tenir dos fills, i va portar un ritme de vida adequat al seu estament. Però als trenta-un anys va viure una experiència trasbalsadora que provocà un gir radical a la seva vida, l'anomenada «conversió», esdevinguda arran de l'aparició cinc vegades de Crist crucificat.A partir d'aquesta experiència s'inicià una nova vida per al convers, el qual abandonà la família, la posició social i les riqueses per dedicar-se al servei a Déu. No va ingressar en cap orde religiosa, sinó que inicia una activitat frenètica que es resumeix en tres objectius: predicació als infidels fins arribar al martiri, escriptura d'un llibre contra els errors d'aquests infidels i creaciód'escoles-monestirs on s'ensenyés l'àrab i altres llengües orientals per a instrucció de missioners. En definitiva, l'obsessió dominant de Llull fins als últims moments de la seva vida fou la conversió dels musulmans, dels jueus i d'altres infidels a la fe cristiana.

Sense tenir una formació adient per a la tasca que s'havia imposat, començà l'any 1265 un període d'aprenentatge autodidacta. Va seraixí com al 1274 va escriure el primer gran monument de la literatura catalana: el Llibre de contemplació en Déu. Aquest mateix any, en el retir d'una ermita experimentà una revelació divina coneguda com «il·luminació de Randa» que seria infal·lible per a la conversió dels infidels: la coneguda Art lul·liana. És per aquest motiu que se'l coneix amb el sobrenom de «Doctor Il·luminat». Desd'aquesta data, tota la biografia de Ramon Llull gira entorn als esforços per donar a conèixer el seu Art; aquests esforços inclouen l'ús de la literatura i l’ensenyament o la fundació de centres de formació missionera com a vehicle de difusió dels seus ideals de reforma de la cristiandat. Marxà personalment en diverses ocasions al nord d'Àfrica per disputar amb els teòlegs musulmans i en un d'aquestsviatges missionals, a Tunis a l'edat de 83 o 84 anys, va morir. No se sap si va morir a Tunis mateix, a Mallorca o durant el viatge de tornada des d'Àfrica a la seva illa.
Ramon Llull tenia una forta personalitat, manifestada en una activitat frenètica que el va empènyer no sols a viatjar incansablement, sinó també a escriure un considerable nombre d'obres en català, llatí i àrab. La principal obraés l'Art, que unia la religió, la filosofia, la ciència, la moral i l’ordre social, a partir d’un sistema de verificacions comprensibles que havien de demostrar la superioritat del cristianisme i facilitar així la conversió dels practicants d’altres religions. Aquesta Art fou reescrita diverses vegades en un intent de fer-la més assequible, ja que topava amb la incomprensió dels cerclesintel·lectuals del moment. És per això que, per tal d'orientar-se en la gran quantitat d'obres de Llull, la crítica ha acceptat quatre etapes en la producció literària de Llull.
Actualment es conserven 240 obres de Ramon Llull, d’entre les quals, literàriament, es poden destacar el Llibre de contemplació en Déu, Llibre de l'orde de cavalleria, Romanç d'Evast e Blaquerna, Llibre de santa Maria, Llibre demeravelles, Desconhort, Arbre de ciència, Arbre de filosofia d'amor , Cant de Ramon o El llibre de les Bèsties.

La primera etapa s’anomena «etapa preart», i a ella pertanyen un tractat de lògica en vers (la Lògica d'Algatzel), i el Llibre de contemplació en Déu, la primera gran obra de Llull. Entre 1274 i 1290 transcorre l'«etapa quaternària», anomenada així perquè els principis bàsics que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ramon llull
  • ramon llull
  • Ramon Llull
  • Ramon Llull
  • ramon llull
  • ramon llull
  • ramon ,llull
  • Ramon llull

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS