Ramonaa

Páginas: 2 (418 palabras) Publicado: 22 de octubre de 2014
Fitxa 1
TÍTOL: Partenó. Localitzat a l’Acropolis d’Atenes ( Grècia ). En l’actualitat part de la decoració del temple la trobem a Londres.
AUTOR: Els autor són ICTINOS i CAL·LÍCRATES (Fídeassupervisor). L’obra pertany al segle V aC per tant al període clàssic de l’art grec. El comitent de l’obra va ser el govern d’Atenes.
PLANTA: La planta és rectangular. Tota la planta esta envoltada decolumnes per tant es un temple perípter. A la façana hi podem comptar 8 columnes, d’aquí deduïm que és un temple octàstil. Totes aquestes columnes seran els elements SUPORTANTS de l’edifici, juntamentamb les parets que veiem a l’interior. Aquest espai rectangular el veiem dividit en 3 zones: Pronaos, Naos o cel·la i opistodomos.
ALÇAT: Ens trobem davant d’un temple el qual s’accedeix a travésd’unes escales. A la façana hi podem veure vuit columnes, per tant, es un temple octàstil. Les columnes envolten tot el temple, Perípter. Les columnes descansen directament al terra. Estan formades pertambors. Si agafem el diàmetre del tambor i el multipliquem per 4-6 vegades, obtindrem l’alçada del fust, té estries de 16 a 20. Damunt del fust hi trobem el capitell amb forma de coixi. Per protegir elcapitell hi tenim una peça anomenada àbac. Seguidament i, al llarg de la façana, tenim una peça anomenada arquitrau/ arquitrava a manera de biga. Per sobre hi veiem el fris, consta de dues partsdiferents que es van repetint: Triglifs (3 ratlles) i Mètopes (poden ser decorades o no). Seguidament hi veiem una cornisa que serveix per derivar l’aigua de la pluja. Finalment una estructura triangularfrontó i en el seu interior el timpà que pot presentar decoració ( gairebé desaparegut en la imatge). Per totes les característiques deduïm que es un temple DORIC del segle V aC (període clàssic).CONTEXT HISTÒRIC, FUNCIÓ I SIGNIFICAT: Ens trobem davant d’un temple Dòric del segle V Ac (període clàssic). El temple estava situat a l’Acropolis de la ciutat. El màxim governant de la ciutat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS