Ramón Llull

Páginas: 5 (1207 palabras) Publicado: 15 de mayo de 2013
RAMON LLULL
Ramon Llull va ser un escriptor, filosof, teòleg, professor i missioner mallorquí del segle XIII.
Va néixer a la ciutat de Mallorca a l'any 1232. Durant la seva joventut va servir com a majordom, vivia a la cort i portava una vida alegre i una mica esbojarrada. Al 1257 es va casar amb Blanca Picany i va tenir dos fills, Domenec i Magdalena. Als 30 anys va tenir quatre aparicions decrist crucificat i a partir d'aquest moment la seva vida va canviar; es va sentir cridat per deu, va deixar la seva vida i va decidir enclaustrar-se escrivint llibres i va demanar a les autoritats dels monestirs que es publiquessin.
Al 1276 va fundar el monestir de Miramar de l'illa de Mallorca per convèncer als musulmans, ja que ell va estudiar filosofia musulmana, va viatjar per diversospaïsos d'Europa expandint els seus pensaments.
Va escriure mes de 250 llibres de filosofia, de ciència, d'educació mística, de gramàtica i novel·les que van ser traduïdes a l'àrab, al català i al llatí. Uns exemples de llibres són Blanquerna, el llibre de les meravelles, cant de Ramon.
Ramon Llull te un merit molt important per què fou el primer pensador de la civilització Europea que escriu en unallengua romànica obres. El model linguistic elaborat per Ramon Llull va significar un salt qualificatiu per a la posa catalana sortida del llatí vulgar.
Va morir a l'any 1525 tornant d'un viatge a Tunísia.

OBRES IMPORTANTS:
BLANQUERNA:
La novel·la s'inicia amb el matrimoni d'Evast i Aloma, que, com podem imaginar, són un model de matrimoni cristià a seguir; aquests tenen un fill,Blanquerna, que és un fill exemplar (un altre model); aquest noi, quan es fa gran, s'ha de casar -almenys aquesta és la intenció dels seus pares- i li presenten una noia, Natana, model de virtuts, filla d'una dona vídua (evidentment, també un model per a totes les vídues). Però Blanquerna comunica als seus pares que el seu desig és dedicar la seva vida a Déu, convenç Natana que faci el mateix i ingressenen un monestir i en un convent, respectivament. Blanquerna, gràcies als seus mèrits, va ascendint dins la jerarquia eclesiàstica i alhora va organitzant a la perfecció tots els estaments per on passa fins al punt que l'elegeixen Sant Pare; arribat a aquest punt, organitza el món cristià i un cop complerta la tasca, es retira de la vida mundana i es fa ermità, la qual cosa li permet una veritablecomunicació espiritual amb Déu, que en definitiva era el seu desig més íntim.

EL LLIBRE DE LES MERAVELLES O FÈLIX:
Llibre primer: De déu: Al començament del camí, en Fèlix es troba amb una pastora que cuidava les ovelles tota sola en el bosc. Aquesta explica a en Fèlix que no té por dels llops per que ella té fe en déu, Fèlix es meravella i continua el seu camí i escolta com els llops maten lapastora. Fèlix comença a dubtar de déu, però es troba un ermità que li explica que déu s´ocupa de coses vertaderament importants per l´humanitat.
Llibre segon: Dels àngels: Fèlix continua el seu camí i es troba una petita església on hi a una pintura d'un àngel, Félix pregunta a l'ermità que habitava en l´església que què era aquella pintura, l´ermità respongué que era l´àngel de Sant Miquel.Llibre tercer: Del cel:Mentre Fèlix caminava pel bosc, va refugiar-se a una cova os es trobava un pastor filòsof. El pastor respongué les preguntes que en Fèlix li feia, com, perquè al matí el sol estava més aprop que al migdia, perquè la lluna canviava de forma...
Llibre quart:Dels elements: En Fèlix visità un castell on el rei fa ensenyar filosofia al fill gran hereu i al fill petit la tècnica deles armes, ja que per a regnar val més saviesa i per protegir al rei les armes. En Félix també aprèn que per guanyar més val saviesa i veritat, que armes i força.
Llibre cinquè: De les plantes: Caminant, com sempre, en Fèlix es troba a un filòsof que li ensenya el món de les plantes. En Fèlix li pregunta perquè un home tallava un arbre ple de flors i fulles boniques i no tallava un altre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ramon llull
  • ramon llull
  • Ramon Llull
  • Ramon Llull
  • ramon llull
  • ramon llull
  • ramon ,llull
  • Ramon llull

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS