Ratpenats

Páginas: 5 (1144 palabras) Publicado: 13 de noviembre de 2012
Quiròpters a Catalunya
De les moltes espècies que engloba aquesta família 5 són europees i actualment 3 o 4 les trobem a Catalunya (una d’elles podria haver-se extingit). Totes elles són del gènere Rhinolophus. Els rinolòfids són quiròpters que presenten excrescències nasals en forma de ferradura. Es caracteritzen per utilitzar un sistema d’ecolocalització diferent a la resta de famílies. Agrans trets podem dir que emeten els ultrasons a una freqüència constant típica i reben el ressò per les orelles. Són animals exclusivament cavernícoles, pel que sempre els trobem associats a espais amplis, habitacles (sobretot masies) i cavitats.

RATPENAT DE FERRADURA GRAN
Rhinolophus ferrumequinum
És el rinolòfid més gran conegut a Europa amb una envergadura alar d’uns 40cm i fins a 31gr. depes. El seu pelatge dorsal és marronós. El seu vol és lent, com el d’una papallona gran, i força baix 0,3 a 6m d’alçada.
Es distribueix pel centre i sud d’Europa inclosa tota la península Ibérica. A Catalunya és força abundant i el trobem arreu on tingui refugis i aliment. És una espècie cavernícola i els refugis de part acostumen a trobar-se en golfes de masies, ermites, etc. a l’hivern els trobema mines, coves, subterranis, etc. de temperatures entre 4 i 13 C i elevada humitat relativa.

RATPENAT DE FERRADURA PETIT
Rhinolpophus hipposideros
És el rinolòfid més petit d’Europa amb una envergadura alar d’uns 20cm. El seu pelatge dorsal és marró amb la base grisa. El seu vol es molt lent i baix, talment com el d’una papallona.
És el ratpenat de ferradura més difós per Europa inclosa laPenínsula Ibèrica. A Catalunya hi és força abundant, però normalment es troba vinculat a zones forestals o arbredes. És una espècie cavernícola i per això els seus refugis de part es situen en llocs càlids, cases, coves, etc. A l’hivern els trobem a mines, coves, subterranis, etc. de temperatures entre 6 i 9 C i elevada humitat relativa.

RATPENAT DE FERRADURA MITJÀ
Rhinolophus mehelyi
Estracta d’una espècie entre mitjana i gran, d’uns 35 cm d’envergadura. El seu pelatge dorsal és de color gris-marró que contrasta molt amb el blanc de la part ventral. El seu vol és lent, com el d’una papallona.
Té una distribució bàsicament circummediterrània. És una espècie en perill d’extinció sinó extingida a Catalunya. Es tracta d’una espècie eminentment cavernícola que cria i hiberna encavitats. Utilitza espais d’oberts per caçar insectes.

RATPENT DE FERRADURA MEDITERRANI
Rhinolophus euryale
Es tracta d’una espècie de mida mitjana, d’uns 30cm d’envergadura. El seu pelatge dorsal és de color gris platejat. El seu vol és lent, com el d’una papallona, i força baix.
Té una distribució bàsicament circummediterrània. És una espècie cada cop més escassa a Catalunya. És una espèciecavernícola i per això els seus refugis de part es situen en llocs càlids, cases, coves, etc. A l’hivern els trobem a les mines, coves, subterranis, etc. i elevada humitat relativa. S’associa a espais de terra baixa amb bona coberta forestal.

Seguiment de quiròpters a l'Alta Garrotxa i a l'Estany de Banyoles
L'any 2006 a Galanthus hem iniciat l'estudi de les poblacions de ratpenats a l'Espaid'Interès Natura de l'Alta Garrotxa i a l'Estany de Banyoles i els seus entorns.
L'objectiu plantejat per a la primera campanya a l'EIN de l'Alta Garrotxa ha estat localitzar i catalogar els refugis de major interès de l'espai. Fruit de l'estudi n'ha resultat una troballa singular: la primera població coneguda al principat del ratpenat de Bechstein (Myotis bechsteinii), una de les espècies més rares detot el continent, que es troba lligada a la presència de boscos madurs on poder establir les seves colònies de cria, i que justament per aquest motiu és molt escassa al llarg de la seva àrea de distribució. La seva presència, junt amb la d'altres espècies forestals que també han aparegut amb freqüència a la zona, com el ratpenat de bosc (Barbastella barbastellus), demostren el bon estat de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS