Ravenholm

Páginas: 3 (728 palabras) Publicado: 24 de marzo de 2014
L’Àbac
En èpoques antigues l’home va ser capaç de trobar materials i utilitzar-los per formar instruments de càlcul: així com probablement es va succeir amb l’àbac, fent servir una superfície planai pedres que es movien sobre línies dibuixades en pols.
Encara que es desconeix l’origen de l’Àbac, utilitzat i adaptat per varies cultures, aquest és considerat l’instrument de càlcul més anticconegut i es calcula que va ser creat aproximadament uns 4.000 anys a.C.
Moltes de les cultures que van utilitzar l’àbac, al disposar d’altres mètodes per fer càlculs, el van deixar d’usar provocantla seva desaparició en les cultures europees. Actualment es pensa que l’origen de l’àbac es troba a Xina, on igual que al Japó, encara es segueix fent servir.
En alguns escrits dels grecs es podentrobar evidencies de l’ús de l’àbac, per exemple Demóstenes va escriure sobre la necessitat d’emprar pedres per facilitar els càlculs difícils d’efectuar mentalment. Algunes evidències físiques del’existència de l’àbac les podem trobar en les excavacions arqueològiques d’èpoques antigues dels grecs. Així, L’any 1851 es va trobar una gran àmfora de 120 cm. d’altura, anomenada ‘’Vaso de Darío’’ queconté uns dibuixos on es pot observar una figura representant un comptador que realitza càlculs manipulant comptes.



Una altra mostraarqueològica és un tauler de comptatge trobat a l’illa de Salamis l’any 1846, una gran peça de marbre de 149x75 cm que també conté inscripcions sobre algun tipus de monedes d’aquella època. Aquest taulerestà partit en dues parts.

L’àbac modern, que coneixem actualment, va aparèixer en el s. XIII d.C i ha patit canvis en el seu funcionament i tècnica de càlcul. Avui dia està composat per 10 columnesamb 2 boletes en la part superior i 5 en la part inferior, encara que depenent del lloc l’àbac pot tindre canvis.

• Tipus d’àbacs
- L’àbac xinés: consisteix en un marc dividit transversalment...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS