Rawls

Páginas: 5 (1071 palabras) Publicado: 11 de enero de 2013
1.- La idea principal de Rawls es basa en que la distribució de la riquesa i les oportunitats a la societat s’ha de fer des d’un punt de vista moral i no pas desde l’arbitrarietat.

Rawls parteix d’un supòsit d’igualtat per a tothom on entre tots acordarien uns principis que regirien la societat d’una manera justa. Nomès es permetrien desigualtats socials i econòmiques en la mesura queaquestes respectin i afavoreixin la situación dels més desfavorits de la societat. Es a dir, es poden arribar a permetre determinades desigualtats socials si això pot comportar beneficis als desfavorits. El sistema ha d’afavorir la igualtat.





No crec que una societat basada estrictament en la teoria de Rawls fos igualitària al cent per cent per que les diverses persones que conformen lasocietat són totes elles diferents per naturalesa.

La naturalesa és determinant per a les persones, atorgant un trets físics i psicològics que difíciment es poden atenuar amb la intenció de constituir una societat homogènia on ningú destaqui sobre la resta d’individus. Per molt que mitjançant l’ordenament jurídic i la discriminació positiva s’intenti pal.liar les desigualtats que es donen a unasocietat, els trets naturals de les persones sempre seran presents i faran que hi hagi persones que gaudiran d’un posicionament privilegiat per sobre d’altres. Personalment crec que no es prodria dur a la pràctica en un sentit extricte.





Part de les desigualtats que es donen avui en dia a la nostra societat es podrien justificar per mitjà de la concepció Rawlsiana. Un exemple podria serl’educació i la sanitat, on per norma general llevat d’excepcions, la nostra societat està estructurada de manera que els ciutadans més desfavorits poden accedir-hi gràcies a la redistribució de la riquesa dels més rics i els més pobres se’n beneficien d’aquestes prestacions creants una igualtat.





2.- Un exemple seria el matrimoni de conveniència, on una persona extranjera contrau matrimoniamb un nacional prometent amor quan veritablement està utilitzant al conyuge per a assolir la nacionalitat. S’està utilitzant a la persona per a conseguir un objectiu personal, aconseguir la nacionalitat.



Un altre cas podria ser el d’aquell empresari que nomena administrador d’una mercantil a un conegut amb la promesa de donar-li un bon treball i sou en base a la seva relació d’amistatque els uneix però el que realment està fent és col.locar un testaferro per esdevenir ell insolvent enfront de tercers als quals deu diners.



Un altre exemple seria un matrimoni en el qual hi ha una exagerada diferència d’edat i un d’ells ha contret matrimoni amb l’esperança d’heredar una gran fortuna. Una de les parts no actua moralment ja que utilitza a la seva parella per a un interès propii aconseguir diners fàcilment.



Això també es dona quan un empresari contracta un inmigrant il.legal amb un sou baix al.legant que li dona treball i ho fa per fer-li un favor al inmigrant. Aquest empresari utilitza al treballador per a defraudar impostos i pagar un salari inferior a l’establert legalment amb la única intenció de treure un profit econòmic.



Per últim es podria donar elcas d’un advocat que tracta amb el seu representat o defensat sapiguent que aquest és culpable d’un fet punible però simplement actua motivat per guanyar una important quantitat de diners en concepte d’honoraris. L’advocat no actua amb els seu client segons el seu codi deontològic sino que l’utilitza amb ànim lucratiu.







3.- Les persones que ostenten un alt càrrec públic, com seriael cas d’un polític, han de poder gaudir de la seva privacitat per al seu desenvolupament dins l’esfera personal, i se’ls ha de respectar com a qualsevol altre ciutadà anònim. Però precisament per aquest càrrec públic important que realitzen es veu limitada la seva privacitat i se’ls exigeix uns valors sòlids, lloables, rectitut, honradesa, etc. Aquests polítics han d’elevar els valors de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Rawls
  • rawls
  • Rawls
  • Rawls
  • Rawls
  • Rawls
  • Rawls
  • Rawls

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS