rdyju

Páginas: 8 (1824 palabras) Publicado: 18 de noviembre de 2014
Constituents primaris de l'Univers.

Els constituents primaris semblen consistir en un 73% d'energia fosca, 23% de matèria fosca freda i un 4% d'àtoms. L'energia fosca és una forma hipotètica d'energia que permea tot l'espai i que produeix una pressió negativa que origina una força gravitacional repulsiva i la matèria fosca matèria fosca és un tipus de matèria hipotètica, de composiciódesconeguda, que no emet ni reflecteix prou radiació electromagnètica perquè es puga detectar directament. Actualment s'especula amb què el neutrí, (una partícula molt abundant en l'univers), tingui, encara que mínima, una massa. De comprovar aquest fet, podria significar que l'energia i la matèria fosca no existeixen.

Estrelles.

Son masses de gas, principalment d’hidrogen i heli, que emeten llum.Es troben a temperatures molt elevades i en el seu interior es donen diferents reaccions nuclears .
NAIXEMENT: Com les persones, les estrelles neixen,creixen i moren. Els seus llocs de naixement son enormes núvols fredes formades per gas i pols, coneguts com: “nuvoloses”. Aquests núvols comencen a encongir-se a causa de la seva pròpia gravetat.
A mesura que aquest núvol perd tamany, esfragmenta en grups més petits. Cada fragment pot finalment tornar-se tant calent i dens que s’inicia una reacció nuclear. Quan la temperatura arriba als 10 milions de graus, el fragment es converteix en una nova estrella.
MORT: No totes les estrelles acaben apagant-se poc a poc com el Sol. Les que tenen una massa una vegada i mitja més que el Sol ho fan de una manera molt més espectacular, exploten ambuna violència superior a la de qualsevol altre fenomen estel·lar conegut. Aquestes explosions estel·lars s’anomenen: Supernoves.
Un estel típic es divideix en nucli, mantell i atmosfera. En el nucli és on es produeixen les reaccions nuclears que generen la seva energia. El mantell transporta aquesta energia cap a la superfície i segons com la transporta, per convecció o per radiació, es dividiràen dues zones: radiant i convectiva. Finalment, l'atmosfera és la part més superficial dels estels i l'única que és visible.
Supernoves.
Una supernova ( del llatí nova , nova ) és la mort o explosió d'una estrella que té una massa ,com a mínim , vuit vegades més gran que la del Sol .Tot comença quan una d'aquestes estrelles esgota el seu combustible nuclear i no té energia per suportar la seuamassa .Els seus nuclis exploten cap a l'interior i formen una estrella de neutrons, encara que si la massa és suficient podria convertir-se en un forat negre .
Durant el procés expulsa les seves capes externes a una velocitat de milers de quilòmetres per segon .El gas que es produeix , frenat pel medi interestel·lar circumdant , aglutina en certa manera les restes de la supernova i formanebuloses observables .

Quàsars.
Avui en dia sabem que els quàsars són el nucli d’una galàxia que, en el seu centre, hi té un forat negre de gran massa que està engolint la matèria del seu voltant. En alguns quàsars hi veiem també un feix lluminós que surt del centre, format per matèria expulsada pel forat negre a enormes velocitats, properes a la velocitat màxima assolible, la velocitat de la llum.El quàsar és, doncs, una galàxia que té un nucli particularment actiu i lluminós al centre. El motiu pel qual ens apareix com un punt en el cel és perquè la matèria que cau cap al forat negre central en el nucli emet molta més llum que la galàxia sencera, i aquest nucli és d’una mida molt petita comparat amb la galàxia. Si poguéssim prendre una imatge de molt més detall veuríem que al voltant delquàsar hi ha una galàxia normal, però el nucli central és molt més lluminós que tota la resta de la galàxia.
La llum del quàsar és emesa per la matèria que gira en òrbita al voltant del forat negre formant un disc. De mica en mica, processos de fricció en l’interior d’aquest disc fan que la matèria vagi reduint el radi de la seva òrbita i es vagi acostant cap al forat negre, fins a ser...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS