Realitat i coneixement

Páginas: 8 (1991 palabras) Publicado: 29 de noviembre de 2014
Filosofia

La filosofia s’encarrega d’estudiar la realitat el que existeix, els fets i el que és possible. Somnis i desitjos.
Segons Aristòtil, la disciplina filosòfica a la qual va anomenar la filosofia primera: METAFÍSICA, s’encarrega de respondre a la pregunta ‘què és la realitat?’. Si volem especificar més ens sorgeixen unes altres preguntes:
quins elements la formen i quècaracterístiques tenen?  que és conèixer?  teoria del coneixement.
RACIONALIATS TEÒRIQUES: Realitat i el fet de conèixer.
DISCIPLINES FILOSÒFIQUES: Metafísica i teoria del coneixement.

LA METAFÍSICA
És la disciplina filosòfica que vol respondre a la pregunta què és la realitat?. És la ciència que estudia l’ésser en tant l’ésser  parla de la realitat, és a dir, tot el que existeix en el seu conjunt.Tracta l’estudi de l’ésser i de determinar les característiques generals de tot allò que existeix. Llavors la metafísica s’encarrega d’estudiar l’estructura de l’ésser, el que hi ha de comú en tot el que existeix o és.
LA REALITAT COM A REPRESENTACIÓ
Què és això que anomenem realitat? Tot el que descrivim ho anomenem realitat. La realitat per a nosaltres és el coneixement que en puguem tenir.Però hem de diferenciar la realitat (el que hi ha fora) de la nostra representació mental de la realitat (al nostre cervell).
El que per a mi es realitat (representació) és fruit de la meva capacitat per conèixervincle fonamental entre l’ésser i el fet de conèixer.
REALISME I IDEALISME
La realitat és independent a nosaltres?, és a dir, independentment de la nostra ment, existeix unarealitat per conèixer?
Realisme metafísic: La realitat sí és independent a nosaltres. Això vol dir que la realitat a part d’existir a la ment humana també existeix fora d’aquesta. El que és real té existència pròpia independentment del nostre coneixement.
Idealisme metafísic: La realitat no és independent a nosaltres. De l’únic que tenim certesa és que tenim idees en la ment, ja que no puc saber siexisteix. Es forma una representació i treballa amb ella. En una expressió més radical arribaria a afirmar que no hi ha cap més realitat que la de la nostra ment.
COM ÉS? TÉ UN PRINCIPI O EXISTEIX DES DE SEMPRE?
Existeix des de sempre: Això ho pensaven els grecs i les antigues civilitzacions, ja que per a ells allò que és real és etern, és a dir, el que ara existeix pot haver patittransformacions, però sempre a partir d’una base preexistent que existeix des de sempre  EVOLUCIONISME.
Té un principi: Ho pensaven els del cristianisme i creacionisme, ja que els pensadors cristians introdueixen la idea de creació (totalment aliena al món grec). Tot el que existeix és gràcies a Déu, ja que allò que és real va començar en un moment determinat i per acció de Déu com a fruit de la sevavoluntat CREACIONISME.
MATERIAL, INMATERIAL O ESPIRITUAL?
Metafísiques materialistes: Defensen que tot el que existeix és material i neguen l’existència d’éssers immaterials o espirituals. Creuen en la matèria i en les seves lleis. Ex: Marx.
Metafísiques dualistes: Admeten l’existència de dos tipus de realitats: les materials i les immaterials. Segons Plató existeixen dues realitats separades:Realitat material: Formada pel nostre món i el que es troba. Les coses que percebem a través dels sentits. Món de les idees que és l’autèntica realitat (en altre dimensió)  el nostre món és una il·lusió o una còpia de les idees.
Realitat immaterial: Món intel·ligible, de les Idees, que segons Plató tenen existència separada i independent de l’ésser humà. L’autèntica realitat, valoració ontològicasuperior (què posseeix més realitat), és la de les Idees, que és immaterial.
Metafísiques espiritualistes: Afirmen que no existeix res material (neguen l’existència de la matèria), sinó que tota la realitat es constitueix d’ésser immaterials. Les coses que coneixem són immaterials.
UNA O MÚLTIPLES REALITATS?
Monisme: Només hi ha una realitat, un únic element o principi del qual procedeix...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Realitat I Somni
  • Llenguatge I Realitat
  • LLenguatge i realitat en les ciències socials i humanes
  • El Problema De L’origen Del Coneixement I La Veritat
  • La filosofia com a racionalitat teòrica: veritat i realitat
  • Coneixement, experiència i raó
  • Realitat I Aparença
  • Entre el coneixement i la manipulació: el llenguatge

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS