Recensió de ’’El desig, segons Gilles Deleuze’’

Páginas: 6 (1462 palabras) Publicado: 9 de diciembre de 2013
Recensió de ’’El desig, segons Gilles Deleuze’’


Maite Larrauri nascuda a València el 1950, va estudiar a trompi-cons. A l’acabar primer curs, quan el franquisme agonitzava, va se’n va anar a treballar i va deixar la universitat a la qual va retornar més tard per a fer política”. Va ser després d’aquell període d’intensa militància, quan es va entusiasmar amb la filosofia.

L’hivern de1981 va sentir que s’estaven morint els filòsofs francesos als quals admirava i no s’ho va pensar. Va deixar temporalment les seves classes i va marxar a París: “menjava pa, mantega i poc més”. D’aquests tres mesos de precarietat assegura que va aprendre tot el que necessitava saber per a enfrontar-se a l’ensenyament de la filosofia. “Les classes de Gilles Deleuze van ser per a mi una revelació.Encara que ell no ho sapigués, va ser el meu mestre. Feia classes en un aula repleta de gent amb senyores grans, joves d’institut, professors de filosofia, artistes i músics que romanien d’empeus o s’asseien a terra sense poder moure’s. En aquest ambient Deleuze treia un paperet, el posava sobre la taula i feia que el text interpel·lés a la gent. A través de les qüestions que plantejava ens oferia unalectura apassionant a la qual intentava enganxar-nos; demostrava que la filosofia entra a qualsevol des de qualsevol lloc i que per a entendre-la no cal saber l’abans ni el després, perquè a les coses s’hi entra pel mig. Aconsellava que si comences a llegir alguna cosa i a les dues pàgines no t’interessa el que has de fer és deixar-lo, la qual cosa era un plantejament revolucionari”.

Autora:Marta Larrauri
Il·lustració: Max
Traductora: Rosa Serrano
Editorial: Tàndem Edicions
Edició: 1ª editorial, 1ª impremta(01/2001)
Pàgines: 95 pagines
Dimensions: 19x14 cm
Enquadernació: rustica
Col·lecció: Filosofia per profans Num. 1

Capítol 1: Un huracà avança alegrement
En aquest capítol, explica com feia classes en Gilles Deleuze, tenia un alumnat molt variat, i pocs estavenidentificats en la filosofia. Marta afirma que Deleuze era molt semblant a Sòcrates per la manera d’ensenyar als alumnes. Entenia la filosofia com una creació i la seva filosofia consisteix a entendre-la com una filosofia vitalista(aquell que estima la vida no perquè esta acostumat a viure, sinó perquè esta acostumat a estimar). També explica que per arribar a gaudir de la vida, primer s’had’experimentar en ella.



Capítol 2: Els homes són herba
Aquest capítol parla de subjectes i predicats, i explica el que es un sil·logisme, on es distingeixen dues parts el subjecte universal i el subjecte particular. Després fa un exemple de un sil·logisme on diu que els homes són herba, ja que si: els homes són mortals i l’herba es mortal; els homes són herba, aquest sil·logisme no té sentit perquè estaformat per dos subjectes, per tant el predicat és el que importa. Ens explica això per arribar a entendre que la vida és com un predicat que passa a traves dels subjectes.

Capítol 3: Adéu, me’n vaig i sempre portaré al meu cor...
El judici de Déu és el judici transcendent, la transcendència consisteix a creure en una realitat sobre el que esta bé i el que no. Cal que cadascú es jutgi persi mateix i que ell mateix opini sobre el que esta bé i el que no. Els individus posseeixen un territori que esta en continu moviment, perquè esta delimitat per la força vital de cadascú. Tot individu necessita tenir un territori propi i quan l’extreuen o d’ell, se sent incòmode o no es el mateix que era.

Capítol 4: Què feia la pantera rosa?
Deleuze creu que la literatura allibera la vidagracies a la creació de personatges. La filosofia també ha de resistir a la imbecil·litat i la vulgaritat. La proposta de guilles per a alliberar la vida del llenguatge ser i dels judicis transcendents es pot expressar amb tres accions: esborrar-se, experimentar i fer rizoma. Esborrar-se com feia la pantera rosa, perquè el món esdevingués rosa, el resultat de que el món esdevingués rosa es que no...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Gilles Deleuze
  • Gilles Deleuze
  • Gilles Deleuze
  • Gilles Deleuze
  • Gilles Deleuze
  • Gilles deleuze; abecedario
  • GILLES DELEUZE RESUMEN 1
  • Gilles Deleuze y La Izquierda

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS